28. 10. 2021.
ZAŠTITA AUTORSKIH PRAVA: Banjalučki kafići dobili račun za muziku!

ZAŠTITA AUTORSKIH PRAVA: Banjalučki kafići dobili račun za muziku!

ZAŠTITA AUTORSKIH PRAVA: Banjalučki kafići dobili račun za muziku!

Vlasnik jednog od banjalučkih kafića u centru grada kaže da je nedavno dobio obrazac od tržišnih inspektora prema kojem mora da plaća od 35 do 50 KM mjesečno, za zaštitu autorskih prava , za puštanje muzike u svom lokalu.

„Ne bi mi smetalo da se iznos od stotinjak maraka plaća na godišnjem nivou, ali 600 KM godišnje smatram stvarno nenormalnom računicom“, istakao je ovaj ugostitelj.

U Inspektoratu RS, vlasnici ugostiteljskih objekata dužni su da plaćaju ove naknade, jer je to predviđeno Zakonom o kolektivnom ostvarivanju autorskog i srodnog prava.

“Tržišni inspektori su već započeli posjete ugostiteljskim objektima radi naplaćivanja autorskih prava iz oblasti muzičke produkcije“, rekla je portparol Inspektorata RS, Duška Makivić. Ona je dodala da je riječ o relativno novom zakon, pa mnogi nisu ni upoznati sa obavezom plaćanja ovih naknada.

„Inspektori će u ovim kontrolama prije svega djelovati preventivno. Poslovnim subjektima je ostavljen rok od 30 dana da stupe u kontakt sa udruženjem i regulišu ovo pitanje“, istakla je Makivićeva.

Dodala je da je Asocijaciju kompozitora-muzičkih stvaralaca (AMUS) Institut za intelektualno vlasništvo BiH ovlastio da obavlja djelatnosti kolektivnog ostvarivanja autorskog pravau svoje ime, a za račun autora. Direktor AMUS-a Mirza Hajrić kaže da zakon važi za sve korisnike muzike u javnim prostorima, kao što su ugostiteljski objekti, poslovni objekti, radnje, šoping centri, pa čak i benzinske pumpe.

„Tarifa se primjenjuje po kategorijama veličine objekta, vrste objekta, radnog vremena i slično. Sav novac od elektronskih medija, kablovskih operatera, ugostiteljskih objekata i slično ide za organizaciju autora sa licencom, a AMUS je jedini u BiH, istakao je Hajrić.

Dodao je da je ovo udruženje o svom trošku nabavilo softver koji se koristi u 30-tak zemalja u svijetu, koji vrši obradu podataka tako da svaki autor dobije svoj dio za pjesme koje su emitovane u programima.
Cjenovnik

Za korišćenje muzičkih djela naplata se vrši po bodovima, s tim da jedan bod iznosi 0,10 KM. Noćni klubovi i barovi, te pivnice koje rade poslije 24 časa, imaju 3000 bodova, restorani i kafići koji rade do 24 časa imaju 1000 bodova, dok objekti koji ne toče alkohol i u kojima se ponuda ne konzumira na licu mjesta imaju od 300 do 600 bodova.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender