28. 10. 2021.
Bišćanka proslavila 101. rođendan

Bišćanka proslavila 101. rođendan

Bišćanka proslavila 101. rođendan

I pored tolikog broja godina, starica je i danas vitalna i krepka, a kaže kako je i pamćenje odlično služi.  Ističe kako je preko glave “preturila” tri velika rata, iako se onog prvog, koji se dogodio prije sto godina, vrlo slabo sjeća. “Znam samo da je tada vladala velika glad, a moj otac i majka imali su nas devetoro djece. Bavili su se poljoprivredom i jedva sastavljali kraj s krajem. Sjećam se da su dvije sestre i brat umrli od neke bolesti, a od svih njih jedino sam ja danas živa”, prisjeća se starica.

Dodaje kako joj je ipak najteži bio Drugi svjetski rat, kada je u nekoliko navrata morala bježati od kuće i živjeti u šumskim zbjegovima. Tada je upoznala i supruga Zaima, s kojim je stupila u brak tokom ratnih godina.

“Kada se završio rat, živjeli smo skromno, ali sretno. Suprug je radio u komunalnom preduzeću, a ja sam bila domaćica i podizala sam djecu. Izrodili smo šestoro djece, četiri sina i dvije kćerke”, priča starica Hanifa.  Danas, kako kaže, ima osam unuka i pet praunuka, te ističe kako su njeni potomci razasuti širom svijeta, neki žive u evropskim zemljama, a nekolicina preko “velike bare”. Starica sjetno kaže kako joj je suprug, nakon teške bolesti, preminuo prije četiri decenije, te da se danas često prisjeća životnih trenutaka provedenih s njim. Dodaje kako nema recept za dugovječnost.

“Nisam željela da doživim ovolike godine, ali je sudbina tako uredila”, kaže najstarija Bišćanka.

Izvor:Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender