16. 10. 2021.
Kočićevo pero za Aleksandra Gatalicu

Kočićevo pero za Aleksandra Gatalicu

Kočićevo pero za Aleksandra Gatalicu

Aleksandar Gatalica je dobitnik nagrade “Kočićevo pero” za zimu 2013 godine, za zbirku “Ogromni mikrokosmosi”, u izdanju “Čarobne knjige”, saopštio je danas žiri u sastavu: Nikola Vukolić (predsednik), Mladen Vesković i Miljenko Jergović.

Odluka je donijeta jednoglasno za “visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi”.

U obrazloženju odluke se navodi da “Gatalica ovom knjigom vraća povjerenje u moć literature, umjetnosti riječi, koja je, čini se, u doba opšteg tehničko – tehnološkog napretka potisnuta s glavnog horizonta uskraćenih ljudi, svodivih na razlomke osiromašenih vrijednosti”.
“Tri izabrana romana: “Linije života”, “Euripidova smrt” i “Naličja”, svaki za sebe, predstavljaju cjelovita djela, ali su na svojevit način povezana, srodna u kvalitetu teme, opštoj duhovnoj auri i načinu literarne struktuacije materijala, naročito kad su u pitanju kompozicija i jezik” ocijenio je žiri.

Isti žiri je donio odluku da godišnju nagradu za 2013. godinu “Kočićeva knjiga” dodijeli za cjelokupno književno stvaralaštvo uglednom prevodiocu i književniku Kolji Mićeviću.

Nagrade koje dodjeljuje Zadužbina Petar Kočcih Beograd-Banja Luka biće uručene u Biblioteci grada Beograda 24. decembra u 11 časova a u programu će učestvovati pored laureata i članova žirija MIlerta Aćimović Ivkov i Mladen Vesković.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender