16. 10. 2021.
MZ Priječani: Djeca bez vode zbog “poslovne politike”?

MZ Priječani: Djeca bez vode zbog “poslovne politike”?

MZ Priječani: Djeca bez vode zbog “poslovne politike”?

Pravdajući se “poslovnom politikom”, javno preduzeće “Vodovod”, kako kažu mještani, odbilo je da odobri socijalno ugroženim stanovnicima plaćanje u 6 do 12 rata za iznos od oko 1.000 maraka, koliko je potrebno za priključak na novu mrežu, a u isto vrijeme isključili su vodu na javnim česmama, sa koje su se mještani do sada snabdijevali vodom!

Za neke građane je i 330 maraka puno

Među isključenim mještanima ima starih, bolesnih, majki sa bebama i onih koji zbog bolesti ne mogu da odu ni na Vrbas, što mnogi od četvrtka već rade.

Svi oni koji nemaju, ne mogu da dignu kredit, ili nemaju od koga da pozajme 1.000 maraka, ostali su bez vode za piće zbog “poslovne politike” javnog gradskog preduzeća, koja, kako kažu mještani Priječana, pojedinim licima i institucijama toleriše milione maraka duga, a invalide, bolesne i malu djecu ostavlja bez vode zbog 330 maraka, koliko iznosi jedna rata!

Vodovod u Banjaluci je ljetos počeo radove u cilju rješavanja problema vodosnabdjevanja u II visinskoj zoni, da bi u oktobru bili intenzivirani radovi na sekundarnoj mrežu, a u pitanju su 244 priključka. Jedna dio meštana Priječana je dobio pozive za trajno rješavanje priključka još u oktobru, a dio još uvijek nije ni obavješten.

U Priječanima smatraju da je “Vodovod” krenuo sa gašenjem javnih česmi, kako bi ubrzao proces priključenja na novu mrežu, ali ono što su previdjeli jeste da priličan dio građana jednostavno nema novac da plate 330 maraka za ratu, ma koliko god to nevjerovatno zvučalo onima koji redovno primaju plate iz gradskog budžeta, što je slučaj i sa zaposlenima u “Vodovodu”.

Savjetu građana MZ Priječani obratilo se više ljudi sa skromnim, odnosno nikakvim primanjima, sa molbom da se pošalje dopis “Vodovodu”, da se traži mogućnost plaćanja priključka u više rata, što je i urađeno. Ali odgovor je bio, kako kažu u savjetu, da je poslovna politika preduzeća da se uplate vrše u tri rate.

Većina mještana koristi vodu sa javne česme, sa više priključaka po šahtu, a činjenica je i da su te šahtove i infrastrukturu sami finansirali te da većina uredno izmiruje obaveze po tom osnovu.

Međutim, po dolasku vodovodne mreže, u “Vodovodu” su odlučili da počnu sa isključenjima javnih česmi, tako da su oni koji nemaju sredstava da odmah plate priključak ostali bez vode za piće dok ne pronađu novac.

Ne bježimo od plaćanja

Radoslav Lazić je jedan od mještana koji je ne samo isključen sa javne česme, nego su mu odnijeli i brojilo, koje nije stigao da popiše, pa strahuje da će mu na iznos “dodati” kubike potrošene vode.

On, kao i mnogi u Priječanima, ne bježi od plaćanja priključka, ali sa 200 maraka majčine invalidnine i 80 maraka povremene socijalne pomoći mogao bi da plaća jedino u više rata, ali pošto to nije u skladu sa poslovnom politikom preduzeća koje se finansira i njegovim novcem, od četvrtka je bez vode, iako rata iznosi više od njegovih mjesečnih primanja.

U utorak je još osam kuća “skinuto” sa priključka na javnoj česmi, bez ikakve najave ili upozorenja. U tih osam kuća živi osmoro djece, od kojih najmlađe ima godinu i po dana.

Tokom dana, po tehničku vodu idu na Vrbas, za vodu za piće se snalaze kako znaju, pranje veša i kupanje je na čekanju, a vodovodne satove, koje su uredno platili, odnijeli su radnici “Vodovoda”.

Zbog ovakvog odnosa, građani su očajni, a Savjet MZ zakazao je zbor građana povodom isključenja javnih česmi za 28. decembar. Mještani su ogorčeni, jer kako kažu, “Vodovod” ostavlja bebe, bolesne i stare bez vode zbog 1.000 maraka, a početkom godine, institucije, preduzeća i pojedinci su im bili dužni preko 16 miliona maraka.

“Vodovod”: Odgovorićemo sutra

Nadležnima u “Vodovodu” prenijeli smo pitanja mještana Priječana, u kojima se traži objašnjenje – zbog čega nije moguće odobriti plaćanje u više rata, bar socijalnim kategorijama, te šta je prijedlog “Vodovoda” mještanima slabog imovinskog stanja, kreditno nesposobnima, penzionerima i kategorijama koje ne mogu ni da pozajme novac za ratu priključka?

U “Vodovodu” nam je rečeno da zbog obaveza do zaključenja ovog broja neće moći da nam odgovore, ali da će nam u toku današnjeg dana dati odgovore na pitanja, koja ćemo objaviti naknadano, odnosno u sljedećem broju lista.

/Press RS/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender