20. 10. 2021.
Odluka o inspekciji u FBiH motivisana praznom federalnom kasom

Odluka o inspekciji u FBiH motivisana praznom federalnom kasom

Odluka o inspekciji u FBiH motivisana praznom federalnom kasom

Zbog nižih cijena inspekcijskog nadzora na graničnim prelazima na teritoriji Republike Srpske, gotovo svi veći uvoznici u FBiH zaobilazili su granične prelaze na teritoriji Federacije.

Cijena inspekcijskog nadzora na graničnim prelazima na teritoriji Srpske je 20 KM po pošiljci, odnosno po kamionu, bez obzira o kojoj količini robe je riječ, dok je se u FBiH plaća i do 30 KM po grupi proizvoda, pa nerijetko inspekcijski nadzor košta po nekoliko hiljada KM.

Izvor “Nezavisnih novina” objašnjava da to praktično znači da inspekcijski nadzor kamiona u kojem se nalazi posuđe, alat i namještaj u Srpskoj košta 20 KM, a na graničnom prelazu na teritoriji FBiH 90 KM.

Drugi mogući razlog ove skandalozne i nezakonite odluke Ministarstva trgovine FBiH jeste pritisak takozvanih kontrolnih kuća, jer – za razliku od Srpske, gdje inspekciju isključivo provodi Inspektorat Srpske – u FBiH to mogu da rade i kuće koje ovlasti federalno resorno ministarstvo.

Vjerovatno su vršile pritisak te kontrolne kuće, koje su ostajale bez novca, jer uvoznici zbog nižih cijena idu preko Srpske.

Federalni ministar trgovine Milorad Bahilj nedavno je donio odluku o visini i načinu plaćanja naknade za pokriće troškova kontrole kvaliteta određenih proizvoda pri uvozu i izvozu, u kojoj je navedeno da se na “teritoriji FBiH može prodavati isključivo roba koju je pregledao federalni carinski inspektor”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender