19. 10. 2021.
Pomoću biljaka do povišice i veće kreativnosti

Pomoću biljaka do povišice i veće kreativnosti

Pomoću biljaka do povišice i veće kreativnosti

Sobne biljke na poslu pomažu boljoj koncentraciji, povećavaju produktivnost i jačaju imunitet zaposlenih za čak 47 posto, pokazalo je jedno britansko istraživanje.

Osim toga, zaposleni od kojih se očekivalo da donesu kreativnu odluku bili su 45 posto konstruktivniji ako su radili u prostoru koji je ukrašen biljkama.

– I ranija istraživanja su pokazala da biljke poboljšavaju zdravlje, sreću i produktivnost, ali ovo je prvo istraživanje koje pokazuje kako pozitivno deluju i na kreativnost zaposlenih – rekao je psiholog Kreg Najt, jedan od istraživača.

To otkriće pruža mogućnost za poboljšanje rezultata zaposlenih koji će osim toga i uljepšati izgled radnog prostora.

Biljke ne djeluju pozitivno samo u kancelarijama, nego i u bolnicama, školama i domovima. Ukoliko uče u prostorijama koje su ukrašene biljkama, učenici i studenti uče brže i lakše pamte.

Pacijenti koji borave u bolnicama u kojima su sobe ukrašene cvijećem osjećaju manje tegoba i umora, pa uzimaju i manje tableta protiv bolova i brže se oporavljaju. Biljke u domovima čiste vazduh i isisavaju hemikalije koje su u vezi sa prehladama, teškoćama sa disanjem, pa čak i rakom.

Izvor: 24sata.hr

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender