28. 10. 2021.
MMF traži od BiH uvođenje mogućnosti bankrota

MMF traži od BiH uvođenje mogućnosti bankrota

Radojičić ponovio Tegeltijine riječi: Ako se ne usvoji budžet BiH ništa od kredita MMF

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić rekao je danas da se nada da će budžet BiH biti usvojen u ponedeljak, 23. decembra, jer bi neusvajanje moglo da dovede u pitanje termin i odluku Međunarodnog monetarnog fonda ne samo za 2014. godinu, već i za 2013. godinu.

“Alternativa tome je problem sa MMF-om, a već postoji problem jer nije ispoštovan rok 9. decembar, do kada su entiteti usvojili svoje budžete, ali BiH nije. To nas je dovelo u situaciju da bi vjerovatno MMF na narednom zasijedanju, koje bi moglo biti u januaru, trebalo da odobri posljednju tranšu aranžmana za 2013. godinu”, rekao je Radojičić je novinarima u Banjaluci.

On je pojasnio da izostanak te tranše ugrožava planirani iznos prihodovne strane budžeta za 2013. godinu, a samim tim i određena davanja iz budžeta za 2013. godinu.

Finansijski sitem garantuje isplatu duga

Komentarišući činjenicu da Republika Srpska sljedeće godine treba da vrati oko 500 miliona KM duga, Radojičić je rekao da je Srpska do sada uredno izmirivala dugove, a i finansijski sistem u BiH je takav da isplata dugovanja ne može doći u pitanje.

“U Republici Srpskoj ni jednog dana nije bilo dovedeno u pitanje izmirivanje dugova. Prema postojećem zakonodavstvu, izmirivanje vanjskog duga je prioritet broj jedan. Takav je finansijski sistem u BiH da, ustvari, isplata dugovanja ne može doći u pitanje. Dakle, što se tiče nas izmirivaće se obaveze i dalje”, istakao je Radojičić.

On je pojasnio da ta cifra uključujuje i razne kamate i dugove javnih preduzeća, kratkoročne i dugoročne obaveze, unutrašnji dug koji se tiče i stare devizne štednje i ratne materijalne i nematerijalne štete, koja iz godine u godinu varira i u idućoj godini će iznositi oko 500 miliona KM planiranih i budžetom Srpske za 2014. godinu.

Radojičić je dodao da je činjenica daje Srpska ispunjavala i da će ispunjavati svoje obaveze prema svima kojima je dužna

“Koji je optimalan način izmirivanja kredita? Zna se šta je prihodovna strana budžeta planirala, ona uključuje i stendbaj-aranžman sa MMF-om, dio kratkoročnih i dugoročnih zapisa, odnosno trezorskih zapisa i hartija od vrijednosti, i našim kompletiranjem budžeta pored izvornih domaćih prihoda i prihoda BiH, odnosno indirektnih poreza”, istakao je Radojičić.

Ministar finansija Republike Srpske izjavio je novinarima juče da će neusvajanje budžeta institucija BiH i izmjena zakona o “Elektroprenosu BiH” dovesti do određenih problema likvidnosti entitetskih budžeta u određenom periodu.

“Činjenica je da su u budžetima Srpske i Federacije BiH /FBiH/ za narednu godinu planirana sredstva od Međunarodnog monetarnog fonda i `Elektroprenosa` i da je moguće da će finansijska situacija postati složenija”, rekao je Tegeltija novinarima u Banjaluci.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender