16. 10. 2021.
FIFA: Šimuniću 10 mečeva suspenzije i kazna od 30.000 franaka zbog ustaškog pozdrava

FIFA: Šimuniću 10 mečeva suspenzije i kazna od 30.000 franaka zbog ustaškog pozdrava

Šimunić angažovao advokata, traži se ukidanje kazne

Hrvatski reprezentativac Josip Šimunić, kojeg je FIFA kaznila zbog ustaškog pozdrava nakon utakmice sa Islandom, angažovao je advokata iz NJemačke u namjeri da ukine kaznu.

U pravnu borbu kreće s Davorom Prtenjačom, njemačkim advokatom hrvatskog porijekla, koji najavljuje da u žalbenom postupku od FIFE neće tražiti smanjenje, nego ukidanje kazne.

Hrvatski mediji pišu da je Šimunić angažovao advokata kako bi žalbom ukinuo suspenziju neigranja 10 utakmica i zaigrao na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Šimuniću je kaznom određeno da, čak, ne smije prići stadionima na mundijalu u Brazilu.

NJemački list “Di velt” je povodom Šimunićevog ustaškog ispada napisao veliki članak o ustaškom pokretu i posljedicama koje se i danas osjećaju u hrvatskom društvu. Između ostalog, Nijemci se pitaju šta to danas ustaški pokret predstavlja Hrvatima, koliko je važan i da li je uopšte sastavni dio razmišljanja brojnih hrvatskih fudbalera, naročito onih rođenih u emigraciji.

Autor teksta ističe da se gest Šimunića nakon utakmice protiv Islanda ne smije pravdati, te da se može vrlo jednostavno uporediti sa onim u kojem neki njemački fudbaler pred krcatim tribinama salutira Hitleru.

Ono što posebno zabrinjava, ističu Nijemci, jeste činjenica da Šimunić u ovom istupu nije bio sam, već je svaki njegov usklik “za dom”, desetak hiljada navijača propratilo gromoglasnim urlikom “spremni”.

Takođe se spominje da se ovakvo salutiranje i prije događalo na tribinama hrvatskih stadiona, ali nikada u njima nije učestvovao fudbaler, a kamoli praktično zaštitno lice reprezentacije, koji je na taj način uveliko podstakao ovakav način razmišljanja.

“Da to nije trend ili nekakav inat pokazuju i reakcije u Hrvatskoj. Podrška hrvatskom reprezentativcu dolazi sa svih strana države, a solidarnost je upravo nevjerovatna”, navodi se u tekstu.

Autor njemačkog lista zaključuje da je zapadnjačkom društvu jednostavno neshvatljivo kako društva istočne Evrope ne uspijevaju učiti iz grešaka u prošlosti.

Nakon odluke FIFE da kazni reprezentativca Hrvatske Šimunića zbog ustaškog pozdrava nakon utakmice sa Islandom, svjetski mediji su prenijeli fotografije koristeći izraze kao što su – fašizam i pronacizam, ali je HNS stao u odbranu ovog igrača.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender