28. 10. 2021.
Budućnost Srba sa Kosova nije u rukama Beograda

Svi koji su počinili zločine u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije moraju odgovarati

Dačić je na izložbi o zločinima nad Albancima u Podujevu, koja je večeras održana u Beogradu, rekao da je od izvinjenja žrtvama važnije to da li će odgovorni za zločine biti osuđeni, podsjetivši da su odgovorni za ovaj zločin osuđeni u Srbiji.

“Voleo bih da istina ovako može da se predstavi i u Zagrebu, Kninu, Sarajevu, Banjaluci, Prištini i drugim mjestima”, rekao je Dačić novinarima.

On je rekao da se zajedno sa prvim potpredsjednikom Vlade Aleksandrom Vučićem lično zauzeo da se ova izložba održi, uprkos tome što su se protivili njenom održavanju.

Dačić je ukazao da je od velike važnosti postojanje pune slobode da se čuju teške i tragične ljudske sudbine na svim stranama, naročito djece i civilnog stanovništva.

Prema njegovim riječima, počinitilje zločina na koji se odnosi izložba to sigurno nisu uradili u ime Srbije niti ih je neko za to ovlastio.

Dačić je napomenuo da je u Briselu predložio da se i u srpskom i u albanskom dijelu Kosmeta podignu zajednički spomenici svim žrtvama.

U galeriji Centra za kulturu Beograda večeras je postavljena izložba o zločinima nad Albancima u Podujevu.

Oko 80 lica, uglavnom mlađih, okupilo se u organizaciji SNP “Naši” koji protestuju zbog otvaranja izložbe, ali ih je kordon policije onemogućio da priđu objektu.

Manja grupa demonstranata i dalje je okružena policijom ispred restorana “Ruski car”, koji se nalazi na početku Knez Mihailove.

Ova izložba nije prva koja je održana u Beogradu od proglašenja kosovske nezavisnosti. Na Dorćolu je 2008. godine prikazana izložba savremene albanske umjetnosti na kojoj je prikazan “digitalni print” sa likom nekadašnjeg vođe OVK-a Adema Jašarija.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender