28. 10. 2021.
Banjalučki Kosmos pregovara sa američkom firmom

Banjalučki Kosmos pregovara sa američkom firmom

Banjalučki Kosmos pregovara sa američkom firmom

Vlada RS je juče, kao većinski vlasnik banjalučkog “Kosmosa”, usvojila informaciju o pismu namjere američke kompanije “Howell Machine Technologies” kojom prihvata buduće formiranje zajedničkog preduzeća između dvije firme.

Prihvatanje novih partnerskih odnosa znači da nakon velikog prodora američke kompanije u FBiH, kroz preuzimanje uprave u čak pet namjenskih firmi, ostvaruje i prvi vid privredne saradnje s jednim preduzećem iz RS.

Prema informacijama prvih ljudi “Kosmosa” i Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva RS, partnerstvo ove banjalučke namjenske firme s kompanijom “Howell Machine Technologies” neće značiti promjenu uprave preduzeća, niti njenu privatizaciju.

Dragan Ilić, direktor “Kosmosa”, istakao je da je Vlada RS davanjem “zelenog svjetla” ovom strateškom partnerstvu otvorila veliki broj modaliteta u dogovoru s američkom kompanijom.

“U ‘Kosmosu’ neće biti preuzimanja uprave kao što je to bio slučaj s firmama u FBiH. Mi smo većinu svojih dugova izmirili i realizujemo dobre poslove, tako da takav potez ne bi imao smisla”, kaže on.

On je konstatovao da dosadašnji dogovori s “Howellom” idu u smjeru da američka firma u trenutno prazan dio hala “Kosmosa” unese svoju tehnologiju, te da “Kosmos” na novim poslovima angažuje svoju radnu snagu.

Ilić je konstatovao kako bi “Kosmos” za američku firmu trebalo da proizvodi dijelove naoružanja iz njihovog veoma širokog spektra.

On je dodao kako je ovakva poslovna ponuda dobro došla preduzeću koje se nakon gubitka libijskog tržišta bori za pronalazak novih partnera i osvajanje novih poslova.

“Ipak, moram da naglasim kako ovo nije jedino nama ponuđeno partnerstvo niti jedini posao na čijoj realizaciji trenutno radimo”, kazao je on i dodao da ranije postignut prestiž firme i dalje plijeni pažnju ino-firmi namjenskog sektora.

Inače, u saopštenju Vlade RS navodi se da su ovlastili Nadzorni odbor i Upravu “Kosmosa” da nastave razgovore s “Howell Machine Technologiesom” s ciljem postizanja dogovora o osnovnim odredbama Ugovora o osnivanju zajedničkog privrednog društva.

“Ovo se posebno odnosi na učešće svake ugovorne strane u ulogu u zajedničkom privrednom društvu, kao i učešću u upravljanju i raspodjeli dobiti”, navodi se o saopštenju Vlade RS.

Podsjećanja radi, u banjalučkom “Kosmosu” je prije rata radilo 1.500 radnika, a sada trenutno zapošljava njih 250.

Tane Peulić, predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva RS, ocijeno je kako najava ovakvog posla otvara nove mogućnosti pred ovaj nekadašnji gigant.

“Saradnja s ‘Howellom’ znači novo zapošljavanje, što je u trenutnim ekonomskim uslovima najvažnije”, konstatovao je Peulić.

Inače, kompanija “Howell Machine Technologies” na tržištu BiH prepoznata je kao najveći pojedinačni kupac artikala iz proizvodnih programa namjenske industrije u FBiH.

Sjedište kompanije je u Luistanu, država Ajdaho, koja se bavi proizvodnjom, razvojem i prometom naoružanja, vojne opreme i drugih artikala odbrambenih tehnologija.

“Howell” preuzeo upravu u pet firmi FBiH

Prije šest dana kompanija “Howell Machine Technologies”, kroz zvanično potpisivanje memoranduma, preuzela je upravljanje firmama: “Igman” iz Konjica, “Unis Ginex” iz Goražda, bugojanskim “Binasom” te sarajevskim “Zrakom” i “Pretisom”.

Prvi čovjek ove kompanije Dejvid Hauvel tada je boravio u BiH kada je potpisao ove sporazume s Nerminom Nikšićem, predsjednikom Vlade FBiH, i Erdalom Trhuljem, federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije ovog entiteta.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender