21. 10. 2021.

U čemu ima najviše kofeinа

Odavno je poznato da je kofein jedna vrsta droge, koja je stimulans za centralni nervni sistem, te da se svake godine troši u velikim količinama diljem svijeta.

Osim u kafi, ima ga i u čaju, energetskim pićima, čokoladi, žvakaćim gumama, slatkišima, pa čak i tabletama za mršavljenje. Stručnjaci su sada napravili analizu koliko gdje ima kofeina.

2 šoljice čaja = 1 šoljica kafe

Postoji 20 miligrama kofeina u prosječnoj šoljici čaja, dok ga u šoljici kafe ima dvostruko više, 40 mg. Ipak, sve zavisi od vrste čaja, kao i kafe.

2 Koka-Kole = 1 čaj

Ovo je iznenađujući podatak. U 100 grama Koka-Kole nalazi se svega 8 miligrama kofeina, dvostruko manje nego u isto toliko čaja. Iako, zavisno od količine šećera, u 100 grama Koka-Kole može biti i do 15 mg kofeina.

Više kofeina u kafi nego u Red Bullu

Jedan od najvećih brendova u energetskim pićima, Red Bull, ima samo 30 mg kofeina na 100 grama, dok ga u 100 grama kafe ima 40 miligrama. Međutim, kada je riječ o drugim energetskim pićima, u nekima na 100 grama tečnosti dolazi i do nevjerovatnih 570 miligrama kofeina, što je kao 14 šoljica kafe.

Kofeinizirana alkoholna pića

U porastu je trend miješanja droga, u ovom slučaju alkohola i kofeina. Samo na američkom tržištu sada imate desetke takvih proizvoda.

To nije samo piće

Kofeina ima i u žele bombonama i u čipsu, ali sve više je prisutan u oblicima za žvakanje, poput različitih energetskih bombona u kojima ga na 100 grama dolazi i do 5.555 miligrama, što je kao 139 šoljica kafe.

Poznata je priča da je čuveni “Wrigley” morao obustaviti proizvodnju žvakaćih guma sa velikom količinom kofeina, jer su zvaničnici bili zabrinuti kako će se proizvod odraziti na djecu i omladinu, prenosi Business Insider.

Droga u lijekovima

Od sspirina do triaminicina (koristi se za smanjenje groznice i ublažavanje bolova), u nekoliko lijekova naći ćete i kofein. Postoji do 65 mg kofeina u “Bayerovom” aspirinu i 40 mg u repanu (koristi se za liječenje glavobolje).

Kofeina ima i u mnogim pilulama za mršavljenje i to u visokim dozama, vjerovatno zbog uvjerenja da može suspregnuti apetit.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender