28. 10. 2021.
Jedan broj prnjavorskih lipicanera završiće u konzervama?

Jedan broj prnjavorskih lipicanera završiće u konzervama?

Jedan broj prnjavorskih lipicanera završiće u konzervama?

Propinju se, ržu i njište, kao da broje poslednje dane i slute skori odlazak. Usaglašenom „presudom“ nove stečajne upravnice i ministarstva za poljoprivredu RS, 83 rasna grla će, uistinu, uskoro zauvijek napustiti pašnjake i štale, još od 1846. godine u svijetu poznate ergele lipicanera „Vučijak“, nadomak Prnjavora.

Kako su „Novosti“ pisale, na prvoj, za subotu 21. decembra zakazanoj javnoj licitaciji u krugu ergele, na prodaji će se naći devet, a tri dana kasnije još 74 grla. Dakle, njih 83 od ukupno trenutno, kao kažu u upravi i ministarstvu, 155 lipicanera na ergeli.

– Isključivo je pravo vlasnika, kakvu će sudbinu nameniti kupljenom grlu – diplomatski odgovara Brane Petrović, rukovodilac ergele „Vučijak“, na naše pitanje da li za prvih devet rasnih grla koja će se u subotu naći na dobošu, prijeti odlazak na onaj svijet. Tačnije da li će završiti u klaonicama i prerađivačkoj mesnoj industriji.

Petrović nam je potvrdio najave stečajne upravnice i resornog ministarstva da će u prvoj turi po najnižoj cijeni biti ponuđena muška grla bez poznatog porijekla po ocu, od 630 KM. Nezvanično saznajemo da bi tih prvih devet lipicanera zaista moglo da završi u – konzervama!

Komisija i sudski procjenitelji su ocijenili da se, zbog određenih deformiteta ili godina, oni isključuju iz dalje raprodukcije na ergeli. To se manjim dijelom odnosi i na onih 74 koji će se 24. decembra naći na drugoj javnoj licitaciji. Njihovom prijevremenom odlasku sa prnjavorske ergele presudila je – prekobrojnost, odnosno procjena da ih je – previše. U toj grupi najveći iznos će biti potrebno izdvojiti za pastuve, čija je početna cijena 5.867 KM.

– Rasni konji će biti prodavani pojedinačno, tokom usmenog javnog nadmetanja, po principu viđeno-kupljeno. Njihova vrijednost se procjenjuje na 300.970 KM – navedeno je u prodajnom oglasu.

– I srce i duša me bole za jedanaestogodišnjom, još uvijek prekrasnom Sutjeskom, koja je ovdje na ergeli oždrijebila sedmoro predivnih ždrjebadi. Mogla bi sigurno još troje, ali je muči rahitis u prednjim nogama. Slično je i sa Jalom, Ukrinom… – tužnim glasom kazuje Brane Petrović, domaćin ergele.

Zajedno sa ovim, sa pašnjaka „Vučijaka“ u štalu se vraćaju i ostala rasna grla. Vidimo, ovde postoji red, pa ona manje dominantna grla strpljivo čekaju na ulazak i svoju porciju zobi. Međutim, u banjalučkom sudu nikako da dođe na red okončanje maratonskog sudskog spora oko 70 dunuma atraktivne zemlje, uz budući auto-put Banjaluka – Prnjavor – Doboj. Sa tih pašnjaka plemeniti lipicaneri se napasaju još od 1946. godine, ali izvjesno je da će od tog sudskog epiloga zavisiti dalja sudbina konja i ergele.

Mačak u vreći

Pokazalo se da je Vlada RS za više od milion maraka kupila „mačka u vreći“.
– Do konačnog rješenja vlasničkog spora „Vučijaka“ i prnjavorskog preduzeća „Ratar“, upis države u vlasništvo ergele neće biti moguć – konstatovala je Dosta Baraković, stečajna upravnica.

Međutim, bilo bi nedopustivo i pogubno da se djelovanje stečajnog upravnika i Vlade RS, isključivo ogleda u prodaji konja i namirenju povjerilaca, a da se zanemari sudski obavezujuća odluka o razvoju ergele.

Nacionalno blago dosta

Baraković, stečajna upravnica, i Zoran Kovačević, pomoćnik ministra poljoprivrede RS, obrazložili su da „Vučijak“ sada prodaje višak grla. Po njima, „svaki iznos preko 80 grla odlazi u prodaju, kako je to, tvrde, stečajnim planom predviđeno. Međutim, kako su „Novosti“ pisale, prilikom kupovine u februaru 2010, sud je obavezao Vladu RS da „nastavi registrovanu privrednu djelatnost, zadrži postojeće i zaposli nove radnike, te uloži i sredstva u razvoj preduzeća“. Prije tri godine sud je naveo i da su „prodajom stvoreni uslovi da se očuva veoma poznata ergela konja lipicanera, kao nacionalno blago zemlje i poboljšaju uslovi za bavljenje turističkom i sportskom djelatnošću, što je od velikog interesa za razvoj opštine Prnjavor i regiona“.

(novosti.rs)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender