20. 10. 2021.
Koalicija udruženja izbjeglica: Ne poništavajte hrvatske lične karte

Koalicija udruženja izbjeglica: Ne poništavajte hrvatske lične karte

Koalicija udruženja izbjeglica: Ne poništavajte hrvatske lične karte

– Koalicija udruženja izbjeglica u Srbiji pozvala je izbjegle i prognane Srbe i druge građane koji imaju hrvatsko prebivalište da ne popuste pred pritiscima hrvatskih službenika u konzulatima da ponište hrvatske lične karte.
Koalicija obavještava izbjeglice iz Hrvatske da postoji velika vjerovatnoća da će Vlada Hrvatske produžiti rok za prijavu privremenog odlaska izvan Hvatske ili odjavu prebivališta.

Ovu informaciju je predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta dobio u kabinetu ministra spoljnih poslova Srbije Ivana Mrkića, koji je nedavno, na molbu ove koalicije, zatražio od Hrvatske da produži rok za prijavu privremenog odlaska izvan Hvatske ili odjavu prebivališta na šest mjeseci, saopšteno je iz ove koalicije.

Iz Koalicije napominju da se na ulaznim vratima hrvatskog Konzulata u Beogradu nalazi obavještenje u kome se navodi da Vlada Hrvatske priprema uredbu kojom će biti produžen rok za prijavu privremenog odlaska ili odjavu prebivališta.

Koalicija udruženja izbjeglica najoštrije je osudila ponašanje službenika u hrvatskim konzulatima u Srbiji, koji vrše pritisak na izbjegle i prognane Srbe da ponište hrvatske lične karte i odjave prebivalište.

“Na taj način sprečavaju izbjegle i prognane Srbe da se opredijele za privremeni odlazak izvan Hrvatske, što znači da mogu na legalan način da zadrže hrvatske lične karte do pet godina”, navodi se u saopštenju.

Hrvatski službenici to rade na način da, suprotno hrvatskom Zakonu o prebivalištu, ne žele da priznaju neke od dokaza za privremeni odlazak izvan Hrvatske, kao što su izjava o izdržavanju, potvrda o liječenju, zatim mijenjaju svakodnevno stavove u vezi potvrda o zaposlenju.

U saopštenju se dodaje se da hrvatski službenici jednom govore da važi potvrda o zaposlenju ako je lice zaposleno u hrvatskoj firmi u Srbiji, drugi put ako je lice poslala hrvatska država da radi u Srbiji, treći put ako je lice stalno zaposleno, četvrti put ako je lice zaposleno na određeni period i drugo.

Iz Koalicije navode da je nekim izbjeglim i prognanim Srbima rečeno da ne mogu da prijave privremeni odlazak izvan Hrvatske i zadrže hrvatske lične karte ako imaju i srpsko prebivalište i srpske lične karte, dok drugim govore da to nije uslov.

Predsjednik Koalicije Miodrag Linta sa saradnicima svakodnevno odlazi ispred hrvatskog Konzulata u Beogradu i informiše hiljade izbjeglih i prognanih Srba, koji satima po hladnoći čekaju u redu, da imaju pravo da se opredijele za privremeni odlazak izvan Hrvatske i zadrže hrvatsku ličnu kartu i da ne popuste pred pristisima hrvatskih službenika.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender