25. 10. 2021.
Ljubimci štite djecu od alergija i astme?

Ljubimci štite djecu od alergija i astme?

Ljubimci štite djecu od alergija i astme?

Istraživači sa Univerziteta Mičigen izložo je grupu miševa prašini iz stana vlasnika psa, dok druga grupa nije bila izložena prašini. Miševi koji su bili u kontaktu sa prašinom imali su znatno manju upalu u disajnim kanalima nakon izlaganja alergenima povezanim sa astmom.

Štitili su ih mikrobi koji žive u prašini, mikrobi koji su zapravo preoblikovali zajednicu živih organizama u grlu glodara.

Bakterija po imenu Lactobacillus johnsoni bila je najprisutnija u grlu miševa koji su živeli u psećoj prašini. Zatim su naučnici dali živu formu ove bakterije miševima koji nisu bili izloženi prašini, otkrili su da su životinje razvile istu zaštitu kao i miševi iz prve grupe. Ove promjene uticale su na imuni odgovor organizma i njegovu sposobnost da se odbrani od određenih alergija.

Činjenica da je prašina povezana sa psom aktivirala imuni odgovor protiv mikroba koji su povezani sa astmom kod djece, izaziva ohrabrenje.

Do sada su naučnici vjerovali da „higijenska hipoteza” štiti djecu. To je ideja da je moderan život isuviše čist i samim tim naš imuni sistem nije izložen dovoljnom broju bakterija, virusa i parazita (onim vrstama koje vrlo često koriste ljubimce kao prevozna sredstva) kako bi se izgradio pravilan imunitet.

Izvor: Time

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender