21. 10. 2021.
Parcela u Međugorju upisana kao vlasništvo NDH

Parcela u Međugorju upisana kao vlasništvo NDH

Parcela u Međugorju upisana kao vlasništvo NDH

U katastarskoj opštini Međugorje krajem novembra upisana je parcela označena kao Miletina šuma, čiji je vlasnik nekadašnja nelegalna tvorevina Nezavisna država Hrvatska (NDH).

O tome, kako piše sarajevski “Dnevni avaz” svjedoči izvod iz katastarke knjige opštine Međugorje koju je izdao Opštinski sud Mostar.

Marin Zadrić, predsjednik Opštinskog suda Mostar, kaže da je dao nalog da se u skladu s procedurom to ispravi, kao i da su na ovaj slučaj već reagovali iz Kantonalnog ministarstva pravosuđa.

“Taj nalog uključuje ‘recept’ ko je to trebalo ranije da uradi, a nije”, rekao je Zadrić dodavši da će biti ispitana odgovornost službenika tog suda ili, kako je rekao, nekog državnog službenika od prije 50 godina.

On, međutim, vjeruje da ovakvih slučajeva ima i van BiH.

Ministar pravosuđa u HNK Radenko Mirić potvrdio je da su u vezi sa slučajem nekretnine uknjižene na “fantomskog vlasnika” reagovali, iako za to, kako je objasnio, nisu izvorno nadležni.

“Zemljišne knjige regulisane su federalnim propisom, a mi smo, da bismo skratili proceduru, uputili zahtjev Sudu da se to što hitnije ispravi”, naveo je Mirić u izjavi za sarajevski dnevnik.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender