28. 10. 2021.
Dejton – dobar okvir

Radojičić: Slijedi godina izlaska iz recesije i negativne političke retorike

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić ocijenio je da je godinu na izmaku ekonomski obilježio izlazak Srpske iz recesije, ali i politički jaka i negativna retorika.
Radojičić je rekao da je ova godina za parlament bila natprosječna po učinku, jer je usvojeno oko 75 zakona u 59 dana plenarnog zasjedanja.

Govoreći o posebnoj sjednici posvećenoj budžetu i ekonomskoj politici za narednu godinu, Radojičić je rekao da je opozicija napravila skoro predizbornu atmosferu, što nije dobro, jer smeta zakonodavnom radu, ali i stvara napetost među građanima i generiše njihovu polarizaciju.

“Na toj sjednici nikome nije bilo uskraćeno nijedno pravo, a opozicija je pokušala da odigra nekoliko trikova u kojima nije uspjela”, rekao je Radojičić za Radio-televiziju Republike Srpske.

Komentarišući primjedbe opozicije na proceduru usvajanja ovih akata, on je podsjetio da su oni u posljednjih 12 godina šest puta usvajani po hitnom postupku.

Radojičić je ocijenio da su odnosi vlasti Srbije i Republike Srpske izuzetno dobri.

“Smatram da i kod vlasti u Beogradu postoji osjećaj da treba da sarađuju sa vlastima u Banjaluci, bez obzira ko je na vlasti”, rekao je Radojičić.

On je upozorio na jačanje ekstremnih desničarskih snaga u Hrvatskoj, ocijenivši da je odnos prema Srbima lošiji nego ranijih godina, sa čim, kako je rekao, aktuelna Vlada ne može da se nosi.

Prema njegovom mišljenju, interesovanje međunarodne zajednice za BiH je slabo i ona nije spremna da se uplete sa novim idejama.

“Ne vidim novu inicijativu u Evropi i van nje, uključujući i zvanični Berlin”, rekao je Radojičić, dodajući da se u Briselu kada je riječ o napretku BiH pojavljuje određena vrsta zida ćutanja, što je mnogo lošija poruka od negativnih kritika.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender