28. 10. 2021.

Radovan Karadžić: Jedva čekam da svjedočim u svoju korist!

“Jedva čekam da svjedočim, vjerujte”, kazao je Karadžić, tokom kratkog ispitivanja svjedoka odbrane Sima Miškovića. Po riječima njegovog pravnog savjetnika Pitera Robinsona, “Karadžić želi da svjedoči kao posljednji svjedok” u procesu koji se protiv njega vodi, krajem februara ili početkom marta.

U sudnici se čulo i da će odbrana generala Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske RS, uložiti žalbu na odluku kojom ga je sud nedavno obavezao da svjedoči u odbranu Karadžića.

Karadžić (68) i Mladić (70) optuženi su za genocid nad oko 7.000 Muslimana u Srebrenici; progon muslimanskog i hrvatskog stanovništva širom BiH; teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Tokom kratkog jutrošnjeg zasjedanja, Karadžić je okončao dodatno ispitivanje Miškovića koji je 209. svjedok odbrane. Mišković, koji je 1992. bio lider Srpske demokratske stranke u Prijedoru, izjavio je, na Karadžićevu sugestiju, da je politika SDS prema nesrbima bila zalaganje “za mirno rješenje…i dogovor u skladu sa izbornim rezultatima”, radi “izbegavanja sukoba”.

Svjedok je kazao i da je Karadžićev stav bio “poštovanje Ustava i zakona”. Kao dokaz za to, optuženi je u sudnici prikazao dva dokumenta iz 1992-94 o “aboliciji” i “pomilovanju” prijedorskih Muslimana.

Miškovića, koji je juče, dok su ga unakrsno ispitivali tužioci, potvrdio da je bio iznenađen što je “u istražnom centru” u Omarskoj bio veliki broj Muslimana, a skoro ni protiv jednog nije bila podnesena krivična prijava, Karadžić je pitao zna li zašto je tako bilo.

Svjedok, koji je bio rezervni policajac, odgovorio je da su mu “kolege” rekla da su ispitale “sve ljude u Omarskoj” i da je “utvrđeno da je bilo priprema za rat” prikupljanjem “hrane i lijekova u bunkeru”.

“Moj komentar je bio – pa, kako onda nije podnesena krivična prijava… Ali, ja ne znam da nije podnesena”, rekao je on. Po optužnici, Prijedor je jedna od sedam bosanskih opština u kojoj je progon nesrpskog stanovništva imao razmjere genocida.

Hiljade ljudi, pretežno Muslimana iz prijedorskih sela, nezakonito su bili pritvoreni i zlostavljani, a stotine je ubijeno u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje u leto 1992. Suđenje Karadžiću u Hagu biće nastavljeno posle novogodišnje pauze u radu Tribunala, 16. januara 2014.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender