28. 10. 2021.
U Republici Srpskoj registrovane14.442 firme koje nemaju nijednog radnika

U Republici Srpskoj registrovane14.442 firme koje nemaju nijednog radnika

U Republici Srpskoj registrovane14.442 firme koje nemaju nijednog radnika

U Republici Srpskoj registrovane su čak 14.442 firme koje nemaju nijednog zaposlenog radnika, a među njima su i one koje su u stečaju, procesu likvidacije ili odjave, pokazali su podaci Poreske uprave RS.

U te 14.442 firme nalaze se i poslovne jedinice preduzeća iz FBiH i Brčko distrikta, kazali su u PURS-u.

Osim ogromnog broja firmi koje nemaju nijednog zaposlenog, znatan je broj i onih koje imaju samo jednog radnika.

– U Republici Srpskoj je registrovano 14.757 aktivnih firmi sa jednim zaposlenim radnikom, uključujući poslovne jedinice preduzeća iz FBiH i Brčko distrikta – naveli su u PURS-u.

To znači da je trenutno registrovano više od 29.000 firmi koje imaju jednog ili nijednog zaposlenog.

Privrednici, ekonomisti i sindikalisti imaju različita objašnjenja za ovu pojavu.

Potpredsjednik Privredne komore RS Mihajlo Vidić je rekao da je razlog ovolikog broja preduzeća koja nemaju radnike vjerovatno to što u mnogim firmama koje su radile nije izvršen postupak gašenja.

– Bilo je firmi koje su radile 15 dana ili mjesec, napravile dva ili tri računa, prekinule rad i sad se još vode kao aktivne, a nemaju zaposlenih. Poslije rata je skoro svaki radno aktivan stanovnik imao registrovano preduzeće koje je malo ili nikako radilo i uvedeno u evidenciju preduzeća, a nije sproveden postupak odjave i nije brisano. Vjerovatno se i danas tako vodi veliki broj preduzeća – naglasio je Vidić.

On je istakao da su firme ponekad otvarane za obavljanje dva ili tri atraktivna posla, da bi se potom zaposleni odjavljivali, ali da firma nije bivala likvidirala.

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić je kazala da je neprirodno i nedopustivo da postoji ovoliki broj preduzeća koja nemaju nijednog zaposlenog.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender