28. 10. 2021.
Čauševiću 45 godina zbog terorizma, Palislamović oslobođen!

Čauševiću 45 godina zbog terorizma, Palislamović oslobođen!

Čauševiću 45 godina zbog terorizma, Palislamović oslobođen!

Iznoseći završne riječi u ovom predmetu, podsjetimo, tužilac je rekao da su brojni svjedoci i materijalni dokazi, kao i nalazi vještaka, dokazali da su optuženi svjesno i sa namjerom počinili krivično djelo terorizam.

Čampara je podsjetio da je tom prilikom poginuo policajac Tarik LJubuškić, teško ranjena policajac Edina Hindić, a da je više policajaca zadobilo lakše tjelesne povrede. Tom prilikom pričinjena je i ogromna materijalna šteta na zgradi Policijske stanice u iznosu od 506.000 KM, dok na okolnim stambenim i poslovnim objektima, te oštećenim vozilima šteta iznosi 213.000 KM.

Tužilac je citirao više izjava svjedoka koji su potvrdili da su se Čaušević i Palislamović dobro poznavali i da su dugo pripremali teroristički čin, koji je izvršen u trenutku održavanja vjerskog skupa Ajvatovica, kada je pojačano prisustvo policije.

“Svjedoci i vještaci su potvrdili da su optuženi postavili 12 kilograma eksploziva pentrit, što odgovara količini od 20 kilograma TNT-a. Svjedok Adnan Haračić je izjavio da mu je Čaušević rekao da će izvršiti teroristički čin u namjeri da ubije sve policajce, jer se mora osvetiti za hapšenje ‘brata’ Rijada Rustempašića”, rekao je Čampara.

On je naveo da su optuženi imali za cilj prisiljavanje organa vlasti BiH da nešto izvrše, kao i ozbiljno zastrašivanje stanovništva i destabilizaciju osnovnih političkih, ustavnih i društvenih struktura BiH.

Prema riječima tužioca, svjedoci su potvrdili da su optuženi dijelili ista ideološka ubjeđenja, da su bili “opterećeni” borbama u Iraku i Avganistanu, te da su često pričali o džihadu.

Supruga Nasera Palislamovića je u svom svjedočenju rekla da je “on spreman na sve”.

Na osnovu izjava svjedoka, kod Čauševića je pronađena i velika količina sakrivenog oružja, a pregledom računara koje je koristio nađeni su razni inkriminirajući fajlovi u kojima su bila uputstva za pravljenje eksplozivne naprave, te njegove fotografije sa oružjem.

Kod Palislamovića je pronađena i knjiga sa uputstvima za pravljenje eksplozivne naprave.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender