21. 10. 2021.
Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

1355. Umro je srpski car Dušan Stefan Nemanjić, sin kralja Stefana Dečanskog, kralj Srbije od 1331. U Skoplju je 1346. krunisan za cara Srba, Grka i Arbanasa. U vrijeme njegove vladavine Srbija je bila na vrhuncu moći, prostirala se od Korintskog zaliva na jugu do Dunava na
sjeveru i od Jadrana na zapadu do Egejskog mora na istoku. Odnose u državi uredio je zbirkom zakona (Dušanov zakonik) koja je objavljena 1349., a dopunjena 1354. i koju istoričari smatraju ustavom tadašnje feudalne srpske države. Sahranjen je u manastiru Svetih Arhandjela kod Prizrena, koji je u vrijeme turskih osvajanja srušen do temelja.

1820. – U Misuriju, SAD, je uvedena taksa u iznosu od jednog dolara koju su plaćale sve neženje između 21 i 50 godina starosti.

1863. – Rođen je srpski matematičar Bogdan Gavrilović, profesor Beogradskog univerziteta, predsjednik Srpske kraljevske akademije od 1931. do 1937. Autor je niza radova iz raznih oblasti matematike i univerzitetskih udžbenika “Analitička geometrija” i “Teorija determinanata”.

1945. Karl Rener je izabran za prvog predsjednika austrijske Druge republike.

1968. Umro je američki pisac Džon Stajnbek dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1962. Postao je slavan tridesetih godina 20. vijeka s romanima koji se bave posljedicama velike ekonomske krize i pobunom nekonformističke mlade generacije (“Plodovi gneva”,”Zima našeg nezadovoljstva”, “Istočno od raja”).

1973. U Madridu je ubijen španski premijer i blizak saradnik generala Franka, Luis Karero Blanko, u eksploziji bombe aktivirane kad je naišao njegov automobil.

1974. Umro je srpski vajar Risto Stijović, član Srpske akademije nauka i umjetnosti. Autor je mnogih spomenika, izvanredno stilizovanih životinja i ptica u kamenu, a najbolja djela ostvario je u drvetu koje je obradjivao virtuoznom vještinom.

1982. Umro je srpski kompozitor Milan Ristić, član Srpske akademije nauka i umjetnosti. Studirao je u Beogradu, Parizu i Pragu. Bio je učenik Miloja Milojevića i Josipa Slavenskog. Djela: devet simfonija, “Muzika za kamerni orkestar”, “Suita giocosa”, “Simfonijske varijacije”, koncerti za violinu, za klavir, za kamerni orkestar, za klarinet, kamerne, klavirske i vokalne kompozicije.

1982. U 95. godini umro je Artur Rubinštajn američki pijanista poljskog porijekla, jedan od najčuvenijih u 20. vijeku, posebno poznat po interpretacijama Šopena i novije španske klavirske muzike.

1986. U najvećim demonstracijama od početka Kulturne revolucije u Kini, preko 30.000 studenata protestovalo je u Šangaju tražeći demokratske slobode.

1987. U najtežoj mirnodopskoj nesreći na moru, sudar filipinskog feribota “Dona Paz” i jednog tankera preživjelo je samo 11 od 4.397 putnika i članova posade feribota. Feribot “Dona Paz” je bio registrovan za prevoz najviše 1.500 ljudi.

1989. SAD su počele invaziju Paname s 12.000 vojnika, kojima se pridružilo još toliko američkih vojnika stacioniranih u Panami, radi zbacivanja bivšeg američkog štićenika premijera Manuela Antonija Norijege.

1998. Amerikanka nigerijskog porijekla Nkem Čukvu rodila je osmorke, što je bio prvi takav poznat slučaj.

2006. U Beogradu je preminuo novinar Dušan Simić, dugogodišnji dopisnik i urednik beogradskog dnevnika “Politika”, koji je u srpskom novinarstvu bio istaknuta ličnost više od 40 godina.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender