28. 10. 2021.

Entiteti taoci neusvajanja budžeta BiH

“Očekujem da će pitanje budžeta zajedničkih institucija BiH za narednu godinu biti završeno prije Nove godine i da će u januaru biti nastavljen aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom”, izjavio je Tegeltija.

On je istakao da, bez obzira na punjenje budžeta iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, zajedničke institucije zadržavaju apsolutni iznos, iako budžeti entiteta ne dobijaju dovoljan iznos sredstava.

Tegeltija je pojasnio da to znači da zajedničke institucije dobiju planirani iznos sredstava, i samim tim mogu nesmetano funkcionisati, iako se procjenjuje da u ovom trenutku te institucije imaju višak sredstava od onih koja su im potrebna.

Podsjetivši da su svi nivoi vlasti u BiH potpisali dodatno pismo namjera sa MMF-om prilikom posljednjeg boravka misije ove međunarodne finansijske institucije u BiH, Tegeltija je najavio da će pred BiH biti nekih izazova u vezi sa aranžmanom sa MMF-om.

“Ponekad se pojavljuju i dodatni zahtjevi kojih u prvom koraku nemamo. Ono što iznenađuje u ovom trenutku su najave u nekim od medija o dodatnim zahtjevima o kojima nismo razgovarali sa MMF-om i sada ne znamo da li je to samo medijska spekulacija ili je MMF zaista nešto takvo i objavio”, istakao je Tegeltija.

Uslov MMF-a za tranšu od 48 miliona evra je usvajanje budžeta na svim nivoima. Republika Srpska i Federacija BiH su usvojile budžete za narednu godinu, dok budžet zajedničkih institucija još nije usvojen.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender