20. 10. 2021.

EP: Upozorenja Hrvatskoj zbog ćirilice

Nevladina organizacija ELEN, koja usko sarađuje s Evropskim parlamentom, Evropskom komisijom i Savjetom Evrope, referendumsku inicijativu naziva nepravednom i opasnom, a organizatore prikupljanja potpisa još jednom poziva da razmisle kakve bi posljedice za Hrvatsku takav referendum mogao imati.

“Da bi se pridružila EU, Hrvatska je morala ratifikovati međunarodne sporazume i zaštititi manjine i njihov jezik. Referendumski prijedlog narušava te sporazume, kao i antidiskriminacijske klauzule Povelje o osnovnim pravima koja je pridružena Lisabonskom ugovoru”, navodi se u pismu.

U pismu se upozorava da referendum hrvatsku državu stavlja u neodrživ položaj i usmjerava prema koliziji s vlastitim ustavnim zakonom. Pismo su potpisali i pripadnici socijaldemokrata, zelenih, Evropske ujedinjene ljevice, Saveza liberala i demokrata i Evropskog slobodarskog saveza.

Iz organizacije ELEN poručuju da je za evropske standarde i prag od 33 odsto za uvođenje dvojezičnosti previsok i ističu primjer Finske u kojoj je dvojezičnost švedskoj manjini garantovana u gradovima i opštinama gdje čine više od osam odsto stanovništva.

Izvor Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender