25. 10. 2021.
Godišnjica rada Šumarskog fakulteta

Godišnjica rada Šumarskog fakulteta

Godišnjica rada Šumarskog fakulteta

Šumarski fakultet Univerziteta u Banjaluci prvenstveno namjerava da poboljša nastavni proces i jača naučno-istraživački rad, izjavio je danas dekan ovog fakulteta , Zoran Govedar.

Govedar je, tokom obilježavanja 21 godine od osnivanja ove visokoškolske ustanove , ukazao na nedostatak prostora, odnosno zgrade, kao jedan od gorućih problema čime su sužene razvojne inicijative za formiranje novih studijskih programa.

“Sve dok ne budemo obezbijedili adekvatan prostor za razvoj novih studijskih programa za koje imamo ideje i planove, a što pokušavamo realizovati, nećemo uspjeti da ih u potpunosti razvijemo”, rekao je Govedar novinarima.

On je naveo da je za 21 godinu na ovoj visokoškolskoj ustanovi više od 200 studenata steklo zvanje diplomiranog inženjera šumarstva, od kojih više od 90 odsto radi u šumskim gazdinstvima “Šuma Republike Srpske”.

Govedar je napomenuo da je to zvanje do 2007. godine bilo deficitarno, a onda se uvođenjem bolonjskog procesa povećao broj studenata, pa time i broj diplomiranih inženjera, tako da ih u posljednje vrijeme ima registrovanih na biroima rada.

Vršilac dužnosti direktora “Šuma Srpske” Radenko Laketić, rekao je da u ovom privrednom subjektu od 500 radnika koji su višak nijedan nije diplomirani inženjer šumarstva.

On je naveo da je problem kod zapošljavanja inženjera šumarstva taj što oni , uglavnom žele zaposlenje u mjestima gdje žive, a ne u organizacionim dijelovima gdje je potreban taj kadar.

Laketić je istakao da preduzeće ima intenzivnu saradnju sa Šumarskim fakultetom, te da je uvijek pomagalo, naročito nastavnom kadru, u njihovom usavršavanju.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender