28. 10. 2021.

Incko: Političari nemaju volju da povedu BiH u EU

Političari u BiH imaju kapacitet, ali ne i volju da svoju zemlju odvedu u evroatlanske integracije, izjavio je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko u intervjuu Politici uoči dolaska u zvaničnu posjetu Beogradu.

Govoreći o trenutnoj situacjiji u BiH i neprihvatljivoj retorici njenih političara, Incko je pohvalio aktuelne čelnike Srbije, navodeći da su njihove poruke koje šalju u posljednje vreme “najbolje u posljednjih 20 godina”.

On je rekao da u BiH svi građani treba da dobiju šansu da biraju i budu birani i da je neprihvatljivo da Jevrejin Jakob Finci ne može da bude, na primjer potpredsjednik Federacije BiH.

“U Srbiji imate muslimana Rasima Ljajića, koji je godinama na ministarskoj poziciji i jedan od uspješnijih tamošnjih političara”, rekao je Incko i dodao da sličnih primjera ima i Vojvodina ali da ih nema u BiH što je, kako je ocijenio, “teška diskriminacija velikog broja njenih građana”.

Incko je naglasio da bi volio da se presuda iz Strazbura “Sejdić i Finci” sprovede prije izbora koji u BiH treba da se održe u 2014. jer “ako se političari o tome ne dogovore, izbori će imati mrlju”.

“Srbija je uspjela da riješi jedno mnogo krupnje pitanje, mislim na Kosovo”, rekao je visoki predstavnik u BiH i naglasio da je “razlika između lidera u BiH i onih u Beogradu i Prištini u tome što Beograd i Priština imaju političare koji žele rješenja, a BiH takve nema”.

Upitan može li Banjaluka da bude pokretač jedne bolje regionalne saradnje, Incko je odgovorio potvrdno.

“Pokretač bolje regionalne saradnje može biti i predsjednk RS Milorad Dodik, koji bi mogao da malo više koristi, pored one negativne i pozitivnu energiju koju ima”, rekao je.

Incko je podsjetio da Dodika poznaje već 18 godina . “On je bio velika nada Zapada. Ne kritikujem ga zato što je on Milorad Dodik, kritikujem njegove izjave, njegovu priču o referendumu i odvajanju RS jer je to nešto što nije u kladu sa Dejtonskim  sporazumom”, rekao je Incko napominjući da je njegov posao da štiti dejtonske principe.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender