27. 11. 2021.
Potpisan Protokol o osnivanju centra za policijsku saradnju u Trebinju

Potpisan Protokol o osnivanju centra za policijsku saradnju u Trebinju

Potpisan Protokol o osnivanju centra za policijsku saradnju u Trebinju

Ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić i ministri unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić i Crne Gore Raško Konjević potpisali su Protokol o osnivanju zajedničkog centra za policijsku saradnju, čije će sjedište biti u Trebinju.

Radončić je poslije potpisivanja protokola u Budvi rekao da će taj centar pružiti pomoć pri suzbijanju graničnog i prekograničnog kriminala i sprečavanju nelegalnih migracija.

„Jedan od naših najvećih izazova jeste problem azilanata“, istakao je Radončić, koji je povodom potpisivanja sporazuma zahvalio međunarodnim organizacijama, posebno Međunarodnoj organizaciji za migracije /IOM/.

Konjević je naveo da osnivanje centra predstavlja pravni okvir za zajedničku borbu protiv kriminala i prekograničnih prijetnji, a da je Trebinje izabrano za sjedište, jer je ocijenjeno da će ta lokacija doprinijeti i efikasnosti rada.

„Ovim protokolom uređuje se pitanje razmjene podataka i informacija od zajedničkih rizika, kao i zajedničkih aktivnosti o bezbjednosti državne granice“, rekao je Konjević.

Dačić je naveo da tri ministarstva imaju dobru saradnju i zajedničke interese i da je potisivanje protokola o osnivanju centra veoma važno za sve tri policije.

On je istakao problem azilanata sa zapadnog Balkana u zemlje EU, koji treba da brine sve u regionu.

„Raduje me potpisivanje ovakvog sporazuma, jer nam je u interesu da što više razvijamo saradnju organa koji se bave provođenjem zakona i u tome nema prepreka. Veliki uspjeh bi bio i kada bi operativne zadatke uspješno završili do kraja“, rekao je Dačić, koji je i premijer Srbije.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radoslav Jovičić izjavio je juče Srni da je Srpska dala saglasnost za otvaranje centra u Trebinju.

Protokol je izrađen u okviru projekta „Izgradnja kapaciteta policijskih službenika za provođenje aktivnosti u Centru za policijsku saradnju“ koji finansijski podržavaju Vlada Velike Britanije i Razvojni fond IOM-a.

Radončić i Konjević danas su u Budvi, na marginama ministarskog foruma „EU – zapadni Balkana“ u oblasti pravde i unutrašnjih poslova, potpisali i protokole o saradnji u oblasti forenzičkih ispitivanja i vještačenja.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender