24. 06. 2021.
Presjekli šverc osam tona parfema

Presjekli šverc osam tona parfema

Presjekli šverc osam tona parfema

Šverc skupocjenih kozmetičkih preparata spriječen je nakon pokušaja da budu prokrijumčareni na tržište u BiH, a kako “Nezavisne” nezvanično saznaju, iza svega stoji sarajevska firma “Anelsis bh”, koja je Upravi od ranije poznata po pokušajima da nezakonito uveze robu.

Iz UIO BiH potvrđeno je da je, prije ove akcije, obveznik iz Sarajeva prijavio za uvozno carinjenje pošiljku sa dezodoransima kineskog porijekla, u pojedinačnoj vrijednosti od 0,71 evro (1,38 KM) po komadu.

Međutim, “češljanjem” preparata ispostavilo se da ipak nije riječ o kineskoj robi, te da se ne radi o dezodoransima.

“Detaljnim pregledom pošiljke službenici UIO BiH, umjesto prijavljenih dezodoransa, otkrili su više od osam tona raznih parfema, svjetski poznatih proizvođača”, precizirao je Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO BiH.

Prema njegovim riječima, na ovaj način spriječen je nezakoniti uvoz kozmetičkih preparata u BiH.

“Budući da se radi o najpoznatijim i atraktivnim parfemima, procjenjuje se da je njihava vrijednost na tržištu BiH između 50 i 100 KM po komadu. Svi parfemi su porijeklom iz Francuske, Italije, Velike Britanije i SAD”, naglašava Kovačević.

Roba je, ističu iz UIO BiH, privremeno oduzeta, a protiv odgovornog i pravnog lica pokrenuti su prekršajni postupci pred nadležnim sudom, a službenici UIO sprovode dodatnu istragu.

“Ukoliko budu utvrđeni elementi krivične odgovornosti, UIO će pripremiti izvještaj o postojanju osnova sumnje da je počinjeno neko od krivičnih djela iz oblasti indirektnih poreza i proslijediti ga Tužilaštvu BiH”, kažu iz UIO BiH.

Izvor: Nezavisne novine

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender