28. 10. 2021.
Konkurs za stipendije od naknade poslanika

Konkurs za stipendije od naknade poslanika

SNSD: Dajemo više novca za stipendije nego što su davali SDS i PDP

Savez nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ smatra da pokazivanje brige o mladima od strane opozicije u Republici Srpskoj pada u vodu kada se uporede riječi i djela, te da bi SDS i PDP trebali da se podsjete kako su pomagali mlade dok su bili na vlasti u Srpskoj od 2001. do 2005. godine.
“Zanimljivo je da su današnji `borci` za prava studenata, kada se sve sabere, za stipendije iz budžeta Srpske izdvajali skoro deset puta manje nego Vlada Republike Srpske od 2006. do 2013. godine od kada je SNSD nosilac vlasti u Srpskoj”, saopšteno je iz SNSD-a.

Prema njihovim navodima, vlade SDS-a i PDP-a za stipendije studentima koji studiraju u Republici Srpskoj izdvojile su 2,9 miliona maraka, a od 2006. godine za istu namjenu izdvojeno je 10,6 miliona maraka.

“Ako pogledamo broj pojedinačnih stipendija u ovom periodu vidimo da je od 2001. do 2005. godine stipendirano dvije hiljade i 807 studenata, a od 2006. do 2013. godine, kada vlast vrši SNSD, šest hiljada i 80 studenata”, dodaje se u saopštenju.

Prema navodima SNSD-a, SDS i PDP dok su bili na vlasti nisu dodijelili nijednu stipendiju studentima iz Srpske koji studiraju u inostranstvu, dok je od 2006. godine do danas dodijeljeno 497 pojedinačnih stipendija za ovu grupu studenata.

U saopštenju se dodaje da je SNSD ponosan na činjenicu da najbolji studenti u Srpskoj dobijaju stipendije iz Fonda “Dr Milan Jelić” i da je do sada iz ovog Fonda dodijeljeno 1.294 stipendije te podsjećaju da vlade SDS-a i PDP-a nisu formiralne nikakav fond za najbolje studente Republike Srpske.

“Od 2006. godine dodijeljeno je milion i 200 hiljada maraka za sportske stipendije, kao i u slučaju stipendija za uspješne studente i studente u inostranstvu. SDS i PDP, dok su bili na vlasti, nisu se sjetili ovih mladih ljudi”, podsjećaju iz SNSD-a.

Prema njihovim navodima, kadrovi SNSD-a su kreirali program subvencije kamatnih stopa za stambene kredite mladih bračnim parovima i do sada je 1.853 mlada bračna para iskoristilo ovu mogućnost.

“Kada smo htjeli da uporedimo koliko su za ovu namjenu iz nekog svog programa izdvajale institucije dok su ih vodili SDS i PDP opet smo došli do nule, jer nikakav sličan program nije postojao”, ističu iz SNSD-a.

Iz SNSD-a napominju i da Vlada Republike Srpske dnevno sufinansira smještaj i hranu za svakog studenta koji živi u studentskom domu sa pet maraka, te da smještaj i hrana za jednog studenta u studentskim centrima u Srpskoj iznose od 85 do 100 maraka mjesečno, a da u FBiH taj iznos dostiže 300 maraka, u Beogradu je oko 120 maraka, Zagrebu od 185 do 350 maraka, a u zemljama Evropske unije od 1.300 do 1.600 maraka.

“Republika Srpska je jedina od zemalja u regiji koja pomaže studente čiji su roditelji nezaposleni ili pripradaju izbjegličkoj populaciji.Ovi podaci su politika i rezultati SNSD-a i oni daju za pravo Savezu nezavisnih socijaldemokrata da traži podršku mladih. SDS i PDP koji govore mladima, a prije svega studentima, kako im je loše, mogu i da im pokažu kako će im biti gore ako SDS i PDP dođu na vlast”, navodi se u saopštenju SNSD-a.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender