21. 10. 2021.
Tijana Radiša: Čovjek je najsrećniji kada daje ili dijeli nešto sa drugima

Tijana Radiša: Čovjek je najsrećniji kada daje ili dijeli nešto sa drugima

Tijana Radiša: Čovjek je najsrećniji kada daje ili dijeli nešto sa drugima

Tijana Radiša iz Centra za edukaciju “Tvoja riječ”, koje okuplja djecu sa smetnjama u razvoju do 12 godina, dobila je republičku nagradu za najboljeg volontera u ovoj godini. Nagradu joj je početkom mjeseca uručila ministrica porodice, omladine i sporta, Nada Tešanović. Poenta volonterizma nije u tome da nešto radite besplatno, već da imate volju, želju i potrebu da podijelite svoje vrijeme, znanje, vještine i pozitivnu energiju sa drugima, kaže Tijana u intervjuu za Kontakt radio.

Proglašena si za najboljeg volontera RS. Kako si se osjećala nakon tog priznanja?

Bila sam prije svega jako iznenađenja. Poznajem mnogo volontera koji se kao i ja bili veoma aktivni na raznim poljima i nisam očekivala da ću baš ja da dobijem tu nagradu. Na početku sam bila zatečena a nakon toga srećna i nekako ponosna na sebe.

Dugo već volontiraš?

Sa volontiranjem sam aktivnije počela za vrijeme studija. Pomagali sam profesoru oko organizacije atletskih prvenstava od regionalih do evropskih. Sva dalja volontirana uglavnom su bila vezana za moju struku, a to je sport. Nastavila sam sa obukom skijanja za djecu sa oštečenjem sluha i vida, i djecu sa tjelesnim invaliditetom, zatim projektom paraolimpijski školski dan, evropskom prvenstvu u košarci u kolicima, EXIT festivalu, obuke skijanja za djecu iz hraniteljskih porodicai itd.

Nakon tih aktivnosti odlučila sam svoju želju da pomognem drugima usmjeriti na one kojima je pomoć najpotrebnija a to su djeca sa smetnjama u razvoju. Volonter sam u Udruženju građana Centar za edukaciju “Tvoja riječ” koja okuplja djecu sa smetnjama u razvoju do 12 godina. Sa dječicom radim reedukaciju prihomotorike, obuke plivanja i organizujem veseli ponedeljak, gdje sa djecom kroz igru radim na njihovoj edukaciji i socijalizaciji.

U društvu vlada uvjerenje da je volonterizam nešto kao besplatan rad. Šta je volontiranje ustvari?

Mislim da volonterizma čini mnogo toga, i mislim da svaki čovjek to svakodnevno i radi a da možda nije ni svjestan toga. Poenta volonterizma nije u tome da nešto radite besplatno, već da imate volju, želju i potrebu da podijelite svoje vrijeme, znanje, vještine i pozitivnu energiju sa drugima. Trebate znati da volontiranjem uvijek više dobijate nego što dajete, i to je jedan od razloga zašto treba izabrati gdje i kako ćete volontirati, da biste i vi bili ispunjeni i zadovoljni.

Kažu da je čovjek najsrećniji kada daje nešto drugima, i da je – ono što smo dali drugima – sve što stvarno imamo?

Kažu i da je najbolji način da pronađemo sebe onaj kada izgubimo sebe u službi drugima i to je jedna velika istina. Čovjek jeste najsrećniji kada daje ili dijeli nešto sa drugima i nekada nismo svjesni da samo jedan naš osmjeh može da izazove čitav niz pozitivnih stvari. U tom procesu upoznajemo sebe, zadovoljniji smo sobom, shvatamo šta su zapravo bitne stvari u životu, širimo svoje vidike. Na kraju i dolazimo do toga da je upravo to što drugima bezuslovno dajemo upravo ono što stvarno imamo i što ćemo uvijek imati.

Zato je bitno da svoj volonterski rad usmjerimo na prave stvari da bi i sami mi postali bolji ljudi.

Napiši malo više o sebi: šta još radiš, čime se baviš?

Licenciran sam instruktor skijanja u Skijaškom klubu “Starčevica” i instruktor plivanja za osobe sa invaliditetom u plivačkom klubu “Olymp”, gdje sam uglavnom zadužena za rad sa najmlađima jer me to ispunjava najviše. Student sam na doktorskim studijama u Češkoj Republici na Fakultetu tjelesne kulture, na smjeru Prilagođenih fizičkih aktivnosti, usmjerene ka osobama sa invaliditetom, pa se nadam da ću jednoga dana moje znanje uspjeti naći put do posla i uticati da se i u našoj zemlji otvore novi smjerovi i obučavaju kvalitetni radnici za rad sa osobama sa invaliditetom u području sporta.

U slobodno vrijeme planinarim i čitam i učim da sviram gitaru, to me najviše ispunjava i odmara.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender