16. 10. 2021.
Sirijski dobrovoljci i dalje prijetnja BiH

Sirijski dobrovoljci i dalje prijetnja BiH

Sirijski dobrovoljci i dalje prijetnja BiH

Oni su tamo dolazili u kontakt sa različitim najradikalnijim islamskim faktorima i njihov povratak produbljuje problem u BiH. Prema izvještajima koji su nam dostupni, neke od policijskih agencija pripremaju se za velike akcije, a to nikako ne može BiH svrstati u mirne zemlje”, istakla je ona.

Navela je da će se BiH sve teže izboriti sa izazovima bezbjednosti, posebno što, kako tvrdi, polovina zemlje ćuti na ovu temu.

Majkićeva je komentarisala izvještaj pod nazivom “Risk Map” britanske organizacije “Control Risks “, koja je rađena za sve zemlje svijeta, a u kojoj se navodi da BiH spada u zemlje bezbjednosno niskog rizika, dok je politički zemlja srednjeg rizika.

Prema studiji, BiH je u Evropi po političkom riziku u istom rangu sa Hrvatskom, Bugarskom, Rumunijom, Srbijom, Ukrajinom, Slovačkom i Slovenijom, dok su po bezbjednosti od BiH na kontinentu rizičnije Grčka, Jermenija, Azerbejdžan, Moldavija, Turska i Ukrajina.

Kako je navedeno u dokumentu, jedino je Bjelorusija evropska zemlja visokog političkog rizika, dok nijedna zemlja Evrope bezbjednosno nije visoko rizična. Očekivano, najbezbjednije zemlje Evrope su nordijske zemlje, a zanimljivo je da je jedino Stokholm označen zonom srednjeg rizika.

Zanimljivo je da su ugledne njemačke novine Berliner Zeitung iz studije iščitale da je BiH jedna od rizičnijih zemalja u Evropi, uz dijelove Italije, Sjeverne Irske i Sicilije.

Studija je jedan od najbitnijih faktora odlučivanja za investitore, koji je uzimaju kao meritornu studiju po ocjeni bezbjednosti poslovanja u određenim zemljama. S tim u vezi, u studiji je navedeno da je jedan od faktora rizika rastući protekcionizam pojedinih zemalja u pokušaju da zaštite vlastitu privredu od spoljne konkurencije.

Kao jedan od najrizičnijih faktora uzimaju se piraterija i otmice radi iznuđivanja novca. S tim u vezi, kao jedna od najrizičnijih zemalja je Meksiko, na koju, prema studiji, otpada oko 20 odsto svih svjetskih otmica.

Majkićeva sumnja u vjerodostojnost ovih podataka, jer, kako je istakla, ne zna na bazi kakvih kriterijuma su oni izradili te podatke.

“Većinom se radi o ljudima koji nikad nisu ni bili u BiH, tako da sumnjam koliko su podaci kojima oni raspolažu uopšte tačni”, navela je Majkićeva.

S druge pak strane, Boris Tihi, profesor ekonomije na Sarajevskom univerzitetu, ističe da se ocjena o rizičnosti BiH može dati u zavisnosti od konteksta u kojem se gleda, te da se, ako se gleda u odnosu na političku situaciju, stiče utisak da je BiH nesigurnija zemlja nego što ona stvarno jeste.

“BiH je rizična najviše zato što je politika rizična, koja stvara osjećaj da je sve rizično. Vi dok ujutro ne otvorite novine, više ne znate ko je uopšte na vlasti. U tom smislu, BiH jeste rizična”, ocijenio je on.

Kako je naveo, u smislu bezbjednosti za investitore u BiH zemlja nije značajno rizična.

“Kad investirate u nekoga za koga ste sigurni da ima neke konkurentne prednosti, onda BiH nije jako rizična zemlja. Nije rizik samo da li će vam neko ukrasti novac ili kreditno pobjeći, nego je više rizik investiranja u firme, biznis, a ja sam siguran da u BiH ima stvari gdje se zaista isplati ulagati, kao što su, na primjer, energetika, drvna industrija, pa i turizam, koji je indikator bezbjednosti jedne zemlje”, rekao je on.
Među poginulima u Siriji i državljani BiH

Više stotina dobrovoljaca iz BiH učestvuje ili je učestvovalo u sirijskom građanskom ratu na strani pobunjenika protiv režima Bašara al Asada.

Život na sirijskim ratištima izgubili su i Derviš Halilović iz Zenice, Evedin Velić iz Sarajeva, te Senad Kobaš iz Travnika. Sirijski borci iz BiH uglavnom se vezuju za vehabijsku zajednicu, koja djeluje u BiH.

Kobaš je navodno bio ujedno i instruktor koji je obučavao sirijske ratnike koji nisu imali vojnička iskustva.

/Nezavisne novine/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender