28. 10. 2021.
Srpski filmovi osvajaju bioskope

Srpski filmovi osvajaju bioskope

Srpski filmovi osvajaju bioskope

– Sve male kinematografije imaju problem vidljivosti na svetskoj sceni. Drugi problem je nepostojanje ozbiljne filmske infrastrukture u srpskom filmu – kazala je Mila Turajlić, reditelj iz Beograda.

Njen dokumentarac “Sinema komunisto” osvojio je evropsko tržište, a strani mediji okarakterisali su je kao reditelja i scenaristu filmskog hita.

Film o istoriji jugoslovenske kinematografije, ali i uopšte Jugoslavije, prikazan je u Srpskom kulturnom centru u Parizu, kao i na turneji po američkim univerzitetima, u Mičigenu, Čikagu, na Jejlu i Harvardu.

– Novac za film skupili smo koliko u Srbiji toliko i u inostranstvu, tako da smo od početka znali da pravimo priču za stranu publiku. Kada znate da snimate film koji mora biti razumljiv gledaocu u Oklahomi i u Južnoj Africi, to jako utiče na način na koji pišete priču – istakla je Turajlićeva.

Ukazala je na prednost razvijenih kulturnih centara, koji, osim što se bave administracijom konkursa koji finansiraju filmove, vrlo ozbiljno rade i na promociji tih ostvarenja u inostranstvu i na festivalima.

– Kod nas je to tek počelo da zaživljava, u tom smislu da Filmski centar Srbije aktivniji promoviše srpske filmove. Ove godine su prvi put doveli predstavnike velikih filmskih festivala u Beograd da pogledaju ono što se trenutno priprema u Srbiji – naglasila je Turajlićeva.

Smatra da se reditelji, ukoliko žele da izađu na međunarodnu scenu, moraju početi baviti temama koje nisu samo lokalne.

– Važno je praviti filmove o onome što se dešava kod nas, ali mora da se obrati pažnja na univerzalnu komunikaciju sa stranom publikom – objasnila je Turajlićeva.

Ona priprema novu filmsku priču “Druga strana svega”, a premijeru je najavila za 2015. godinu.

“Mamaroš”

Reditelj filma “Mamaroš”, koji je sniman u koprodukciji Srbije, Njemačke i Mađarske, Momčilo Mrdaković istakao je da je, pored srpskog sporta, srpski film nešto najbolje što odlazi u svijet. “Mamaroš” je svjetsku premijeru imao 25. juna ove godine na Filmskom festivalu u Moskvi i prvi je srpski film čija je prava za televizijsko prikazivanje u 37 zemalja otkupila televizija HBO.

/Glas Srpske/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender