19. 10. 2021.
CIA pomogla u ubijanju članova FARK

CIA pomogla u ubijanju članova FARK

CIA pomogla u ubijanju članova FARK

Pored toga, kolumbijska vlada je imala “značajnu pomoć u prisluškivanju” od američke Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA), naveo je Vašington post, a prenijela agencija AP.

Sjedinjene Američke Države su Kolumbiji dostavile i GPS opremu koja može da se upotrebi za transformaciju obične municije u takozvane pametne bombe, koje mogu precizno da pogode određene mete, čak i ako se one nalaze u gustoj šumi.

Snage kolumbijske vlade su u martu 2008. ubile glavnog komandanta FARK-a Raula Rejesa u jednom od nekoliko kampova pobunjenika u džungli sa ekvadorske strane granice, a “Vašington post” navodi da su tom prilikom korišćene “pametne bombe”.

Ti navodi američkog lista se temelje na intervjuima sa više od 30 bivših i sadašnjih američkih i kolumbijskih zvaničnika, koji su željeli da ostanu anonimni, jer se tajni program CIA i dalje sprovodi.

Zvaničnici CIA nisu željeli da komentarišu otkriće “Posta”.

Predsjednik Kolumbije Huan Manuel Santos je za “Vašington post” izjavio, ne želeći da ulazi u detalje, da je CIA bila “od pomoći” i da je kolumbijskim snagama obezbijedila “bolju obuku i znanje”.

Više milijardi dolara vrijedan tajni program CIA je finansiran u tajnosti i odvojeno od pomoći vrijedne devet milijardi dolara koju su SAD otvoreno donirale Kolumbiji, većinom u formi vojne pomoći.

Tu pomoć je odobrio bivši predsjednik Džordž Buš mlađi, a program je nastavljen i za vrijeme aktuelnog predsjednika Baraka Obame, naveo je “Post”.

Kolumbijska vlada i FARK od kraja 2012. vode mirovne pregovore u Havani, ali dosad nije proglašeno primirje između dvije strane.

Pobunjenici su pokrenuli oružanu pobunu 1964. godine, a njihova brojnost je, zahvaljujući akcijama kolumbijske vlade, uz pomoć SAD, smanjena na 9.000 boraca.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender