25. 10. 2021.
Podrinje: Đaci se smrzavaju u učionicama

Podrinje: Đaci se smrzavaju u učionicama

Podrinje: Đaci se smrzavaju u učionicama

Škole nemaju sredstava za novu stolariju, a to potvrđuju i u OŠ “Sveti Sava” u Foči u kojoj je jednom dijelu stolarija zamijenjena, dok je u drugom potpuno loša.

– Iako imamo dobre kotlovnice, te dovoljno uglja imamo situaciju da je pola škole toplo, a u drugoj polovini hladno – rekla je direktorica škole Jelena Čančar.

Ona je naglasila da je u njihovoj područnoj školi u Miljevini još gora situacija, jer je osim dotrajalih prozora i kotlovnica u lošem stanju.

– O ovim problemima upoznali smo i lokalnu zajednicu, te smo tražili pomoć da popravimo stolariju, ali još čekamo odgovor od njih. Takođe, pokušaćemo i putem projekata da dođemo do nekih sredstava – kazala je Čančareva.

Druga centralna škola u Foči “Veselin Masleša” nema problema sa grijanjem zahvaljujući novim kotlovima i stolariji, ali u njenim područnim školama situacija je drugačija.

– Đaci u dvije područne škole griju se na drva. U školi u prigradskom naselju Brod loša je stolarija, pa se teško zagrijavaju učionice – rekao je direktor škole Radoje Miletić.

U OŠ “Jovan Dučić” u Čajniču osim prozora, dotrajala je i fasada, a ništa bolji nije ni sistem zagrijavanja. Otkako je ova škola 1973. godine sagrađena, nije zabilježeno nijedno značajnije ulaganje u nju.

– Stolarija je drvena, grejni sistem je dotrajao, tako da je zimi na niskim temperaturama teško zagrijati učionice i raditi u njima. Pokušavamo putem projekta Japanske vlade da riješimo probleme, a i Vlada RS je dala garancije da će, ako nam ovaj projekat prođe, obnoviti krov škole – rekao je direktor OŠ “Jovan Dučić” iz Čajniča Žarko Ćaćić.

Izolacija

Iako ima dovoljno energenata, zagrijavanje u OŠ “Vuk Karadžić” u Višegradu nije na zadovoljavajućem nivou.

– U drugoj našoj školskoj zgradi izuzetno je loša stolarija i zbog toga se gubi veliki dio toplote. U fiskulturnoj sali je situacija najlošija, jer je izolacija slaba – rekao je direktor OŠ “Vuk Karadžić” Momir Radojčić.

/Glas Srpske/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender