25. 10. 2021.
Čudno vrijeme u SAD: Od leda do ljeta

Čudno vrijeme u SAD: Od leda do ljeta

Čudno vrijeme u SAD: Od leda do ljeta

Ledena kiša je širom istočne Kanade pretvorila puteve i ulice u klizališta i izazvala haos za putnike u jedno od najprometnijih doba godine. Snijeg i led ostavili su bez struje 400.000 kuća i poslovnih objekata u Mičigenu, na sjeveru države Njujork i na sjeveru Nove Engleske, kao i više od 400.000 u istočnoj Kanadi.

Neki bi na struju mogli čekati danima. U Torontu su otvoreni “centri za grijanje”, a obustavljen je tramvajski saobraćaj i zaustavljeni su delovi sistema podzemne željeznice.

Gradonačelnik Rob Ford čija je kuća takođe bez struje i grijanja, rekao je da je to jedna od najgorih oluja u istoriji Toronta.

Uprava Toronta kaže da je oko 250.000 kuća i firmi bez struje, jer je granje pod teretom leda popadalo i porušilo dijelove elektro-mreže. Majstori za sada rade na tome da struja stigne u dvije bolnice i postrojenja gradskog vodovoda.

01

Zabrinuti putnici su na aerodromima od Toronta do Sent Džonsa, na Njufaundlendu. Kanadska željeznica savjetuje putnicima da očekuju kašnjenje između Toronta, Montreala i Otave, a policija je upozorila ljude da ne putuju. Jedan međugradski voz je zaglavio zbog pada dijela elektro-mreže.

U SAD do nedjelje popodne više od 500 letova aviona je otkazano, a oko 3.800 odloženo, objavljeno je na sajtu FlightAware.com.

U Kanadi su se po ledu dogodila tri fatalna sudara na autoputu u Kvebeku, a jedan u Ontariju tokom vikenda. U američkoj državi Kentaki, tri tijela su izvađena iz reke Roling fork u nedjelju pošto je poplava odnijela jedno vozilo, dok se četvrta osoba utopila u Okrugu Kerol kada je automobil prevrnula visoka voda.

U Arkanzasu vlasti su u nedjelju saopštile da je poginula jedna žena u tornadu brzine 210 kilometara na sat.

02

Dok se očekuje da će se ledeno vrijeme produžiti bar na ponedjeljak od sjevera Srednjeg zapada do sjeverne Nove Engleske, visoka temperatura bila je u nedjelju, drugi uzastopni dan, u srednjem priobalju Atlantika zbog mase toplog, sparnog vazduha s juga.

U Centralnom parku u Njujorku, živa se popela na 21 stepen Celzijusa, premašivši prethodni rekord od 17 stepeni iz 1998. Novi rekordi su postavljeni u Vilmingtonu, Delaver, (19,5 stepeni), Atlantik Sitiju, Nju Džersi, (20 stepeni) i Filadelfiji (19,5 stpeni), a u Vašingtonu je izjednačen rekord još iz 22. decembra 1889. godine od 22 stepena Celzijusa.

03

Očekuje se da se temperatura vrati na zimsku normalu – ispod 10 stepeni Celzijusa, u ponedjeljak uveče i utorak.

S druge strane, u planinskom Vermontu granje puca od leda, u Viskonsinu su zbog snijega zatvorene desetine crkava, u Milvokiju je palo 23 cm snijega, a u Oklahomi su se po snijegu i ledu desile tri smrtonosne saobraćajne nesreće.

U njujorškom okrugu Sen Lorens palo je skoro pet santimetara leda, te se lomi drveće i kida elektro-mreža.

U Kanadi se ekipe montera bore da uključe struju za 350.000 klijenata u Ontariju, 51.000 u Kvebeku i 3.000 u Nju Brunsviku.

Za sada, ledena oluja je izazvala znatno manje štete nego smrtonosni led koji je okovao istočnu Kanadu 1998, kada je poginulo više od 20 ljudi, a oko tri miliona – oko 10 odsto kanadskog stanovništva bilo četiri dana bez struje dok je padala ledena kiša.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender