25. 10. 2021.

Dačić i Tači u Briselu 19. januara

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton narednih dana uputiće poziv Dačiću i Tačiju za novu rundu dijaloga, na kojoj će glavna tema biti formiranje zajednice srpskih opština – pišu “Večernje novosti”.

List navodi da ovakav tajming nije slučajan, jer će od ishoda novog “obaranja ruku” u Briselu u velikoj mjeri zavisiti i spisak kosovskih obaveza koje će EU staviti pred Srbiju u poglavlju 35, koje tretira pitanje Kosova i Metohije.

Prethodna runda dijaloga, održana 13. decembra, završena je fijaskom zbog insistiranja Tačija da se osnovnom sudu u sjevernom dijelu Mitrovice priključe tri opštine sa albanskom većinom – južni dio Mitrovice, Vučitrn i Srbica – što bi narušilo etničku strukturu zaposlenih na štetu Srba.

To bi narušilo i pravosudne stubove buduće zajednice srpskih opština, čije formiranje Priština koči na svakom koraku.

Ekspertske grupe Beograda i Prištine koje treba da pronađu rješenje za pravosuđe ponovo će se sresti 9. januara.

List piše da će tekst zakletve, koju će sutra položiti novoizabrani odbornici na konstitutivnoj sjednici skupštine sjevernog dijela Mitrovice, biti statusno neutralan i u njemu se ne pominje “Republika Kosovo”, nego se odbornici obavezuju da će svoj posao raditi u interesu svih građana.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender