28. 10. 2021.
Ekonomist: U BiH 2014. mogući socijalni nemiri

Ekonomist: U BiH 2014. mogući socijalni nemiri

Ekonomist: U BiH 2014. mogući socijalni nemiri

Osim BiH, u “crvenoj zoni” koja označava veliki rizik od društvenih nemira u narednoj godini našle su se Argentina, Grčka, Bolivija, Egipat, Irak, Liban, Libija, Venecuela i Zimbabve. Kako piše magazin, socijalni nemiri sve su češća pojava širom svijeta.

Neki su nastali pod direktnim uticajem ekonomskih problema (Španija i Grčka) dok drugi predstavljaju ustanak protiv diktatorskog režima kao što su oni na Bliskom istoku. Zajednička stvar im je finansijska kriza od prije četiri godine.

Iako su ekonomski problemi najčešće glavni uzrok ozbiljne društvene ili političke nestabilnosti, oni nisu presudni, komentariše Ekonomist. Nemirima uvijek ne prethode pad u prihodima i visoka nezaposlenost. Faktori kao što su velike različitosti u prihodima, loša vlast, slabi socijalni programi i etničke tenzije su, takođe, elementi ranjivosti i uz ekonomske probleme uzrokuju nemire širom svijeta.

Kao jedan od najvećih uzroka društvenog nemira u posljednje vrijeme javlja se nepovjerenje u vlade i institucije, tj. kriza demokratije. Na osnovu svih navedenih parametara, magazin je izradio tabelu rizika od socijalnih nemira u 150 zemalja širom svijeta.

Osim zemalja gdje postoji veoma visok rizik, a gdje je i BiH, tu su još Albanija, Brazil, Kina, Hrvatska, Makedonija, Španija, Turska i Ukrajina.

U kategoriji zemalja srednjeg rizika nalaze se Slovenija, Srbija, Francuska, Velika Britanija, Irska i Rusija.

U Australija, Kanadi, Finskoj, NJemačkoj, Švedskoj i SAD rizik od socijalnih nemira je veoma nizak, dok se u Austriji, Danskoj, Јapanu, Luksemburgu, Norveškoj i Švajcarskoj oni neće desiti u 2014. godini.

Prema izvještaju, 65 zemalja nalaze se u kategoriji vrlo visokog i visokog rizika od socijalnih nemira.

/agencije/
Foto: Radnici Dite (arhiva)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender