20. 10. 2021.
Iran važan i za sirijski konflikt

Iran važan i za sirijski konflikt

Iran važan i za sirijski konflikt

On je rekao da bi Teheranu trebalo dozvoliti da učestvuje na mirovnoj konferenciji u Švajcarskoj.

Mirovna konferencija o Siriji trebalo bi da bude održana 22. januara.

Ban je naveo da planira da pošalje pozivnice za tu konferenciju do kraja godine i izrazio nadu da će se “pitanje učešća Irana uskoro razrešiti”, prenela je agencija AP.

“Pregovori će biti teški, ali bez njih ostaju samo krvoproliće i očaj”, dodao je Ban.

Međunarodni izaslanik za Siriju Lahdar Brahimi je u petak rekao da Vašington blokira učešće Irana na konferenciji, dok je učešće delegacija drugih zemalja već dogovoreno.

Brahimi je najavio da će 22. januara, na uvodni skup u gradu Montre u Švajcarskoj, biti pozvano oko 30 zemalja, a da je jedina preostala sporna tačka učešće Irana, koje je i dalje moguće.

Učešću Irana na ovoj konferenciji se protivi i sirijska opozicija.

Ova izjava uslijedila je dan nakon sastanaka pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN – Britanije, Kine, Francuske, Rusije i SAD, i sirijskih susjeda Turske, Jordana, Libana i Iraka. Pored ovih država, na skup o Siriji biće pozvani i Alžir, Brazil, Egipat, Kuvajt, Oman, Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Predsjedavaće joj Ban, a učestvovaće i šef Arapske lige Nabil al Arabi, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, kao i šef Organizacije islamske saradnje Ekmeledin Ihsanoglu.

Zvanični pregovori vlade sirijskog predsednika Bašara al Asada i predstavnika opozicije počeće 24. januara u evropskom sedištu UN u Ženevi.

Jedan neimenovani američki zvaničnik rekao je da se SAD protive učešću Irana, jer ta zemlja nije javno usvojila principe prve konferenciju u Ženevi o Siriji od juna 2012. godine i obezbeđuje finansijsku i vojnu podršku milicijama, među kojima i za libanski Hezbolah, koje podržavaju Asadove trupe.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender