20. 10. 2021.
Misterija HIV-a riješena, lijek na putu?

Misterija HIV-a riješena, lijek na putu?

Misterija HIV-a riješena, lijek na putu?

Ista ekipa identifikala je i protivupalni lijek koji je u laboratorijskim testovima zaustavio ovo odumiranje. U sljedećoj fazi stručnjaci će sprovesti klinička istraživanja kako bi utvrdili može li postojeći lijek da spriječi razvoj side kod ljudi zaraženih HIV-om.

Doktor Vorne Si Grin i njegovi saradnici objavili su dva rada o ovim otkrićima – jedan u časopisu Science, a drugi u Natureu.

Prvi otkriva da HIV ne ubija T-ćelije odbrambenog mehanizma kako se ranije mislilo, već da one odumiru u upalnoj reakciji dok pokušavaju da spriječe ulazak virusa.

Naime, tokom infekcije HIV-om protein pod nazivom IFI16 djeluje kao senzor koji osjeća dijelove DNK HIV-a u zaraženim ćelijama. Ova reakcija aktivira ljudski enzim koji se zove kaspaza-1 i dovodi do tzv. piroptoze, upalnog procesa odumiranja CD4 T-ćelija obrambenog sistema.

Kako je pokazao rad predstavljen u Natureu, ponavljanje kruga infekcije, odumiranja ćelija, upala i regrutovanja novih ćelija u zaražena područja postupno uništava imuni sistem i uzrokuje AIDS.

Rad u Natureu takođe opisuje kako već postojeći protivpalni lijek kompanije Vertex Pharmaceuticals, koji se testira na ljudima s epilepsijom, inhibira kaspazu-1 i zaustavlja krug destrukcije.

‘Naša istraživanja bave se temeljnim problemom zbog koga nastupa AIDS, a to je gubitak ćelija CD4 T’, rekao je dr. Verner Si Grin a Gledston Instituta, nezavisne biomedicinske istraživačke neprofitne organizacije sa sjedištem u San Francisku.

Doktor Entoni Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, kaže da studija nudi ‘elegantno’ rješenje na pitanje koje muči naučnike još od otkrića virusa 1983. godine

Grin kaže da su godinama naučnici mislili da HIV ubija ćelije odbrambenog sistema kako to virusi obično rade – tako da ih direktno inficira, otme im DNK i pretvori ih u “fabrike” za proizvodnju virusa.

Međutim tako strada samo mali broj ćelija CD4 T. U nizu eksperimenata na tkivima ljudske slezene, krajnika i limfnih čvorova pacijenata zaraženih HIV-om, naučnici sa Gledstona otkrili su da stvarna šteta u infekciji HIV-om nastaje u tzv. ‘ćelijam posmatračima’, najčešćem tipu CD4 T-a.

Te su ćelije u stanju mirovanja, pa ih virus, kad napadne, ne može zauzeti pa odustaje. Ali, šteta je već nastupila jer T-ćelija tada otpuštaju protein koji aktivira enzim kaspazu-1 koji ipak izaziva visokoupalni oblik ćelijskog samouništenja, piroptozu.

Otkriće stiže u presudnom trenutku jer su naučnici otkrili da se sida može vratiti kod mnogih bolesnika koji su već mislili da su izliječeni.

Prošle godine HIV-om se zarazilo oko 2,3 miliona ljudi, čime je broj oboljelih u svijetu porastao na 35,3 mjliona. Protivretrovirusni lijekovi, tzv. ARV-ovi mogu da spriječe razvoj side, međutim ne mogu da je izliječe.

Osim toga osobama koje uzimaju ARV-ove prijeti latentna verzija virusa koja se javlja ako prekinu sa terapijom i preuranjeni razvoj bolesti koje se obično razvijaju kod starijih ljudi. Konačno, ARV-ovi nisu dostupni za najmanje 16 miliona oboljelih u svijetu, prenosi tportal.hr.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender