19. 10. 2021.
Otkrivena misterija: Zebrine pruge su optička varka!

Otkrivena misterija: Zebrine pruge su optička varka!

Otkrivena misterija: Zebrine pruge su optička varka!

Koristeći kompjuterske modele, naučnici sa Univerziteta u Kvinslendu ustanovili su da pruge stvaraju optičku varku kada se zebre kreću.

“Konfuzija” u oku posmatrača štiti životinje ne samo od velikih mačaka već i od insekata, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu “Zoologija”.

“Zebrine pruge su dugo intrigirale evolutivne biologe, od Čarlsa Darvina do Alfreda Valasa”, rekao je za BBC vođa istraživanja dr Martin Hau.

Prema drugim hipotezama o njihovom porijeklu, crno-bijele šare služe u razmjeni signala među zebrama ili kao kamuflaža, posebno u travnatim staništima. Australijski naučnici pak smatraju da one imaju moć obmane prilikom napada predatora ili najezde insekata.

Ljudi i veliki broj životinja dijele ono što naučnici nazivaju “mehanizme za detekciju pokreta“: neurološke mreže koje procesuiraju pravac kojim se nešto kreće na osnovu njegovog oblika.

Jedan od najboljih primjera za to je znak za berbernicu u anglosaksonskim zemljama – koji odaje utisak da se crveno-bijela spirala na njemu “diže” kada se stub okreće.

Dr Hau ističe da zebrine pruge djeluju na sličan način. Široke dijagonalne šare na slabinama životinje i uske vertikalne šare na njenim leđima i vratu projektuju neočekivane pokretne signale koji stvaraju konfuziju kod posmatrača, posebno ukoliko gleda u krdo zebri.

“Mislimo da ove optičke varke kod insekata i predatora izazivaju potpunu zbunjenost“, naveo je australijski istraživač, dodajući da napadači u tim trenucima ne znaju u kom pravcu se zebre kreću.

/Telegraf, agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender