25. 10. 2021.
Plate direktora domova zdravlja do 3.600 KM

Plate direktora domova zdravlja do 3.600 KM

Plate direktora domova zdravlja do 3.600 KM

Iako je haos u vezi sa platama direktora domova zdravlja davno detektovan, taj problem je godinama guran pod tepih. Plate direktora domova zdravlja u nadležnosti su lokalnih zajednica, zbog čega Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite nema mnogo instrumenata da uredi taj sektor.

Bez obzira na ograničene nadležnosti, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić dobio je nedavno jasan zadatak da uspostavi novi sistem naknada i primanja u zdravstvu.

– Ministar je dobio zadatak da u cijelosti sagleda sistem i da disparitete u sistemu eliminiše što je prije moguće, a posebno u pogledu povećanja plata menaymenta po raznim institucijama i ustanovama.

Dešava se da pojedini direktori domova zdravlja imaju veće plate nego najviši funkcioneri RS, što govori o njihovom odnosu prema svojoj djelatnosti – rekao je predsjednik RS Milorad Dodik poslije nedavnog sastanka sa premijerom, resornim ministrom i čelnicima zdravstvenog sektora Srpske.

“Glas Srpske” došao je u posjed spiska plata svih direktora domova zdravlja u Srpskoj koji na najbolji način odslikava haotično stanje na terenu. Najveću platu prima direktor Doma zdravlja u Prnjavoru Marija Stefanjuk – 3.615 maraka.

Ona, međutim, tvrdi da je njena plata mnogo manja i da za dva posla koja obavlja prima jednu zaradu.

– Samo sam za oktobar ove godine primila 3.615 maraka, a moja plata je ispod 2.500 KM. Oktobarska plata je bila veća zbog toga što su na toj platnoj listi uračunati putni troškovi i higijenski minimum koji nema veze sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS. Godinu sam platu od specijalizacije poklanjala Domu zdravlja, a godinu radim kao direktor i završavam specijalizaciju. Niko ne kaže da radim dva posla za jednu platu – rekla je Stefanjuk.

Iako je riječ o jednoj od najmanjih opština u Srpskoj, drugi na listi po visini plate je direktor Doma zdravlja u Petrovu koji zarađuje čak 3.591 marku mjesečno.

Više od 3.000 maraka zarađuju direktori još tri doma zdravlja. Prvi među njima je direktor Doma zdravlja u Bileći sa platom od 3.241 KM, a za petama su mu čelnici domova zdravlja u Foči sa 3.056 i Srpcu sa 3.034 marke.

/Glas Srpske/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender