28. 10. 2021.
Roditelji tjeraju djecu na prosjačenje

Roditelji tjeraju djecu na prosjačenje

Roditelji tjeraju djecu na prosjačenje

Rekli su to “Glasu Srpske” iz banjalučkog Centra za socijalni rad.

– Od 19 djece, koja su bila sklonjena sa ulice u proteklih nekoliko mjeseci, samo dvoje je iz Banjaluke. Maloljetnici iz drugih gradova, mahom iz FBiH, vraćaju se ponovo na banjalučke ulice, iako su više puta bili smještani u Prihvatnu stanicu – rekli su u Centru za socijalni rad.

Zakon za takvu djecu propisuje da, nakon što budu uhvaćena u skitnji, privremeno se smještaju u prihvatnu stanicu za takve osobe. Nakon što istekne zakonski rok od pet do sedam dana, vraćaju se roditeljima, a odatle najčešće ponovo na ulice.

Direktor Udruženja “Nova generacija” Maša Mirković kazala je da djeca u Prihvatnoj stanici dobijaju hranu, smještaj, sredstva za higijenu, čistu odjeću, ali i adekvatnu psihološku pomoć u toku privremenog boravka, koji traje od pet do sedam dana, ali se produžava ukoliko je potrebno.

– Poslije utvrđivanja porijekla i identiteta djeteta obavještavamo Centar za socijalni rad grada ili opštine, iz koje dijete dolazi, koji dalje preuzima brigu o njemu.

Ta ustanova utvrđuje zbog čega je dijete završilo na ulici, da li će biti vraćeno u biološku porodicu. Postoji mogućnost i da bude smješteno u hraniteljsku porodicu ili sigurnu kuću – kazala je Mirkovićeva i dodala da su prosjačenje, zlostavljanje i zanemarivanje najčešći razlozi zbog kojih se djeca smještaju u Prihvatnu stanicu.

Ona je objasnila da su u slučajevima prosjačenja djeca uglavnom vraćena u biološke porodice.

– Iako su uglavnom roditelji ti koji su ih eksploatisali, primorani smo da djecu vratimo u njihove porodice kada donesu svu dokumentaciju da se potvrdi srodništvo. U toku je procedura izmjene pa će se u budućnosti ovakvi slučajevi drugačije tretirati – objasnila je Mirkovićeva i navela da su u većini slučajeva na ulici romska djeca.

Plavi telefon

Slučajeve djece koja su u skitnji ili se bave prosjačenjem na ulicama građani mogu prijaviti u stanicu policije ili na besplatan broj Plavog telefona 080 050 305.

– Građani mogu da prijave slučajeve eksploatisanja i zlostavljanja djece policiji ili da se jave na Plavi telefon, a mi dalje kontaktiramo policiju – kazala je Mirkovićeva.

/Glas Srpske/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender