28. 10. 2021.
Uništeno skoro 1000 komada nelegalnog oružja

Uništeno skoro 1000 komada nelegalnog oružja

Uništeno skoro 1000 komada nelegalnog oružja

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić pozvao je građane da se priključe akciji i predaju nelegalno naoružanje, jer će prema Zakonu o amnestiji, svi građani koji dobrovoljno predaju nelagalno naoružanje biti amnestirani od krivične i prekršajne odgovornosti.

On je precizirao da je danas uništeno 400 komada oružja dugih cijevi, 14 kratkih cijevi i dva ručna raketna bacača, prikupljenih u kampanji, te 500 komada dugih cijevi, 50 kratkih cijevi i jedan ručni raketni bacač koji su korišteni za izvršenje krivičnih djela. Jovičić je dodao da je u akciji prikupljeno više od 50.000 komada municije i 10.000 komada minsko-eksplozivnih sredstava, koji će biti uništeni na drugoj lokaciji.

Prema njegovim riječima, još nema procjene koliko ima nelegalnog naoružanja u BiH, ali će se zakonita pretresanja i oduzimanja vršiti na lokacijama na kojima se prema operativnim saznanjima utvrdi da ga ima, a za lica koja ga posjeduju neće važiti zakonska amnestija.

Ova akcija, koja je počela 1. septembra, organizovana je sa Upravom policije Federacije BiH i Policijom Brčko distrikta, uz pomoć UNDP-a, OEBS-a, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i EUFOR-a i Republičke uprave civilne zaštite.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender