19. 10. 2021.
Uspon na Čemernicu

Uspon na Čemernicu

Uspon na Čemernicu

– Uplate od deset maraka po osobi će se prikupljati u četvrtak, 26. decembra, u Muzičkom paviljonu “Bife Staklenac”. Okupljanje je na staroj autobuskoj stanici. Putujemo kroz kanjon Vrbasa do Bočca, odakle ćemo početi uspon na Goli Vis, najviši vrh Čemernice – saopšteno je iz ovog kluba.

Kanjon Vrbasa u podnozju planine
Čemernica je planina koja ulazi u sastav Dinarskog planinskog sistema, a koja se nalazi na području opština Kneževo, Mrkonjić Grad i Banja Luka. Nalazi se istočno od planine Manjače, a okružuju je rijeke Vrbas i Vrbanja. Najviši vrh Čemernice Goli Vis se nalazi na visini od 1.339 metara nadmorske visine. U njenom podnožju nalaze se mjesta Kotor Varoš, Kneževo, Agino Selo, Bočac i dr, dok je prostor planine nenaseljen.

Čemernicu odlikuje kraški teren sa dolomitskim i krečnjačkim stijenama i veliko bogatstvo živog svijeta. U sjevernom i srednjem dijelu nalazi se nekoliko izvora: Vidovo vrelo, Vučja lokva i Nova voda. Južni dio je uglavnom bezvodan. Čemernica je pretežno obrasla bjelogoričnom šumom (grab, jasen, bukva i dr). Sjeveroistočne strane pokrivene su pašnjacima, koji se ljeti koriste za ispašu stoke.

Pogled sa Čemernice

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender