25. 10. 2021.
Blumberg se povlači poslije 12 godina rukovođenja Njujorkom

Blumberg se povlači poslije 12 godina rukovođenja Njujorkom

Blumberg se povlači poslije 12 godina rukovođenja Njujorkom

Milijarder koji je preuzeo rukovođenje gradom poslije terorističkog napada 11. septembra 2001. godine kao republikanski kandidat, rekao je da će mu januar 2014. godine donijeti “ispunjenje sna” da “pije malu sodu na nepušačkoj plaži”.

Јavnost različito ocjenjuje njegov minuli gradonačelnički staž, a građani Njujorka su saglasni da će biti upamćen po zabranama kao njegovoj svojevrsnoj zaostavštini, izmijenivši mnoge navike Njujorčana.

Blumberg se 2002. godine za vrijeme prvog mandata izborio za zabranu pušenja u barovima i restoranima, a 2011. godine zabrana, koja se odnosi i na elektronske cigarete, proširena je na otvorene prostore kao što su parkovi i plaže.
2329286_GZa vrijeme njegovih mandata restoranima je zabranjeno da pripremaju hranu koristeći vještačke trans-masti, a Blumberg će ostati upamćen i po inicijativi da se zabrani prodaja gaziranih pića u velikoj ambalaži, ali je sud prošle godine odbacio tu odluku kao nezakonitu.

Sud je odbacio i njegovu inicijativu da se ulazak automobilima u centar grada naplaćuje po osam dolara, kako bi se smanjile gužve, dok je on sam svakodnevno na posao dolazio metroom.

NY-sub

Produženje linije metroa koje je finansirano gradskim novcem prvi put posle 60 godina i otvaranje nove stanice, simbolično će obilježiti odlazak Blumberga u penziju.

– Odluka o zabrani pušenja donijela je veoma dobar rezultat i drastično smanjenje broja pušača, za šta se zasluge pripisuju prije svega Blumbergu, kao i kada je riječ o bitnom padu stope kriminala.

– Pravilo da računi u restoranima obavezno sadrže tačan prikaz količine kalorija u jelima, navodno je takođe pozitivno uticalo na zdravlje građana, zbog čega je prosječan životni vijek Njujorčana više od 80 godina.

– Blumberg kao zvanično osma najbogatija osoba u SAD, “procijenjen” je na 18 milijardi dolara, a Njujorčani svjedoče da je za proteklih 12 godina “pretvorio grad u korporaciju”.

– To se prije svega odnosi na milijarde dolara investicija u građevinskoj industriji, koja je promijenila njujorški pejsaž sa 40.000 novih zdanja, ali kako tvrde kritičari, nije pomogla život “malih ljudi”.

– Njujork je promijenjen i na druge načine, izgradnjom novih biciklističkih staza, osvježavanjem zapuštenih plovnih puteva.

bikebergmain3
Blumberga će na mjestu gradonačelnika naslijediti Bil de Blasio, koji je trijumfovao na novembarskim izborima, donijevši demokratama prvog pobjednika njujorških izbora poslije 20 godina.

Svoj mandat koji će započeti 1. januara 2014. godine De Blasio je najavio kao antiblumberovski, ističući da su bogati iskoristili godine saradnje sa gradonačelnikom koji je i sam bio milijarder, dok su za pogodnosti ostali uskraćeni srednja klasa i siromašni.

 

Izvor: TANЈUG

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender