16. 10. 2021.
I zimi je važno piti dosta vode

I zimi je važno piti dosta vode

I zimi je važno piti dosta vode

Dobro je da u toku dana popijete šolju čaja od đumbira ili ljekovitog bilja, pojedete tanjir domaće supe, čorbe ili potaža. Ljeti se unosi više tečnosti nego zimi, jer se zbog visokih temperatura obilnije znojimo, međutim, ljekari upozoravaju da i u hladnim danima moramo da unosimo dovoljno vode u organizam jer boravak u zagrijanoj prostoriji isušuje vazduh i organizam gubi najmanje 0,5 l vode na ovaj način.

Medicinske studije pokazuju da, kada se nivo tečnosti u organizmu odrasle žene smanji za 600 ml, ona počinje da osjeća umor, slabi joj koncentracija i drastično joj se mijenja raspoloženje. Preporuka je da unesemo 2,5 l tečnosti dnevno, ali pošto su određene namirnice (voće, povrće i mliječni proizvodi) bogati vodom, dovoljno je da popijemo 1,5 l čiste vode. Osobe koje je manje piju, naviknu organizam na tu mjeru, ali postoji opasnost od ozbiljnih urinarnih infekcija, kamena i pjeska u bubregu i mokraćnom kanalu.

Stoga je važno da i zimi, naročito ako se redovno bavite sportom i više znojite zbog debele odjeće, popijete najmanje 0,5 l vode više nego u ostalim periodima godine.

Šta ako ne osjećate žeđ, pitate se?

Svaki obrok započnite velikom čašom vode i manje ćete jesti, dobro je takođe da u toku dana popijete šolju čaja od đumbira ili ljekovitog bilja, pojedete tanjir domaće supe, čorbe ili potaža od povrća. Na taj način ćete u organizam da unesete neophodnu tečnost.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender