16. 10. 2021.
Kažnjen 91 pješak u Banjaluci

Kažnjen 91 pješak u Banjaluci

Kažnjen 91 pješak u Banjaluci

“Ovi podaci se odnose na novembar kada je utvrđeno da je kažnjena 91 osoba koja je počinila prekršaj prelaska ulice na nepropisnom mjestu, a od ukupnog broja sankcionisanih njih 55 je u Ulici kralja Petra Prvog Karađorđevića u centru”, potvrdili su iz CJB Banjaluka.

Po Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH pješak može biti kažnjen za nepropisan prelazak ulice sa 40 maraka, a ukoliko je u alkoholisanom stanju 100 maraka.

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja, kaže da su praćenjem saobraćaja uvidjeli opšte nepoštivanje saobraćajnih propisa od strane pješaka.

pjesak-bl0304

“To se najviše odnosi na lokacije pasarele na zapadnom tranzitu i u Ulici kralja Petra Prvog Karađorđevića, i to kod osoba starosne dobi od 55 godina pa naviše. Izjave pojedinih starijih lica našim anketarima da pješaci uvijek imaju prednost nije tačna i oni moraju da koriste pasarele, pothodnike i, naravno, pješačke prelaze ili da pređu 100 metara udaljenosti od prelaza. Takođe, oni ne smiju da hodaju kolovozom ukoliko ima trotoar”, rekao je Jaćimović.

Pjesaci-575x357

On je naveo da su u zakonu predložili i izmjene što se tiče pješaka koji imaju slušalice u ušima i slušaju muziku.
“Predložili smo u novim izmjenama zakona o putevima u BiH da oni ne smiju imati slušalice u ušima dok prelaze kolovoz”, kazao je Jaćimović.

/Nezavisne novine/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender