28. 10. 2021.

Andrićeva djela u digitalnom obliku

Dekan Filološkog fakulteta prof. dr Aleksandra Vraneš istakla je da se projekat odvija pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Srbije, uz nadu da će biti i zajednički projekat Srbije i Republike Srpske.

U predstavljanju projekta učestvovali su ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Tomislav Jovanović, pomoćnik ministra, Sektor za razvoj obrazovanja i međunarodnu prosvjetnu i naučnu saradnju Vesna Fila, upravnik Zadužbine Ive Andrića Dragan Dragojlović, prof. dr Jovan Delić i direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica.

Dr Vraneš je podsjetila da je Filološki fakultet inicirao ovaj zahtjevan poduhvat kao “ozbiljan i odgovoran čin nacionalnog, naučnog i akademskog čuvanja naše baštine u svrhu razvoja naučnih istraživanja”.

Ona je posebno zahvalila na podršci ministru prosvjete, državnom sekretaru Dejanu Ristiću, upravniku Arhiva SANU, akademiku Vojislavu Krestiću i prorektoru Daliboru Soldatiću.

Filološki fakultet, u saradnji sa Zadužbinom “Ivo Andrić”, Srpskom akademijom nauka i umjetnosti, Andrićevim institutom, Narodnom bibliotekom Srbije, Institutom za književnost i umjetnost, Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković“, Filozofskim fakultetom u Novom Sadu, Filozofskim fakultetom u Nišu i Filološko-umjetničkim fakultetom u Kragujevcu, prvi put na ovaj način posvećuje pažnju cjelokupnim djelima Ive Andrića.

Do sada su održana tri pripremna sastanka uređivačkog odbora. Odlučeno je da se osnuje Centar za tekstološka istraživanja, kao i da prva faza rada bude digitalizacija Andrićevog Ličnog fonda, što je već obavljeno.

U projekat se ove jeseni uključila Naftna industrija Srbije koja je, zahvaljujući društveno odgovornom angažmanu u razvijanju svog poduhvata “Energija znanja” opredjelila značajna sredstva kao materijalnu bazu uzrastanju Andrićeve digitalne arhive, rekla je dr Vraneš.

Digitalizacija Andrićevih rukopisa je završena prema propisima koji se odnose na arhivska dokumenta u programu Spider.ne, koji je rezultat rada stručnjaka firme MFC “Mikrokomerc”.

Digitalizacija građe, u kojima je i ona koja do sada nije objavljivana, dragocjena je za istorijsko, političko i književno zaključivanje.

U elektronsku formu stavljeni su i brojni Andrićevi tekstovi koji kulturnoj javnosti uopšte nisu poznati. Ukupan obim digitalizovanih rukopisa dostupnih u Arhivu SANU iznosi 118.100 dokumenata.

Dalja upotreba digitalizovanog rukopisnog materijala biće uslovljena zajedničkom odlukom Zadužbine “Ivo Andrić”, Arhiva SANU i Filološkog fakulteta.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender