19. 10. 2021.

Dogodilo se na današnji dan

Danas dio hrišćana slavi Božić, praznik rođenja Isusa Hrista. Većina pravoslavaca Božić slavi 7. januara /25. decembar prema Julijanskom kalendaru/.

1066. U Vestminsterskoj katedrali u Londonu normanski vojvoda Vilijam I Osvajač krunisan za kralja Engleske, pošto je kod Hestingsa potukao vojsku Harolda II, posljednjeg saksonskog kralja. 1070, kada je Vilijam osvojio cijelu zemlju, Normani počeli da se stapaju s pokorenim Anglosasima u englesku naciju.

1642. Rođen engleski matematičar, fizičar i astronom Isak Njutn, osnivač moderne fizike. Njegova teorija gravitacije smatra se jednim od najvećih dostignuća ljudskog uma. Značajna i njegova otkrića na području matematike, optike, mehanike i astronomije. Epohalnim djelom smatra se njegov rad “Matematički principi filozofije prirode”.

1688. – U Francusku pobjegao Džejms Drugi, posljednji engleski kralj iz dinastije Stjuart, zbačen zbog apsolutističke politike i naturanja rimokatoličke vjere.

1721. – Rođen engleski pisac Vilijam Kolins, jedan od najznačajnijih engleskih lirskih pjesnika 18. vijeka. Upadljivo je ispoljavao romantičarsko interesovanje za tajanstveno, legendarno i fantastično i izvjesno demokratsko osjećanje. Djela: ode “Veče”, “Škotske praznovjerice”, “Sloboda”.

1741. – Švedski fizičar Anders Celzijus izumio skalu od sto stepeni za mjerenje temperature.

1776. – General Džordž Vašington prebacio snage kojima je komandovao preko rijeke Delaver u Nju Džersiju i izveo iznenadni napad na njemačke plaćenike koji su se u američkom ratu za nezavisnost borili za račun Britanaca.

1868. – Zbog finansijskih teškoća u Beogradu prestao da izlazi časopis “Vila”, koji je 1865. pokrenuo srpski istoričar i državnik Stojan Novaković.

1745. U Drezdenu potpisan mirovni ugovor kojim je okončan Šleski rat Austrije i Prusije.

1870. Rođena njemačka revolucionarka Roza Luksemburg, na čelu ljevice u poljskom i njemačkom radničkom pokretu, jedna od osnivačica Komunističke partije Njemačke, 1918., predstavnica lijevog krila Druge internacionale. Hapšena i zatvarana, ubijena s Karlom Libknehtom, poslije poraza njemačkih radnika u januarskoj pobuni 1919.

1876. Rođen pakistanski državnik Mohamed Ali Džina, osnivač i prvi predsjednik Pakistana. S Gandijem i Nehruom borio se za nezavisnost indijskog potkontinenta od Velike Britanije. Kasnije se s njima sukobio, tražeći posebnu muslimansku državu.

1899. Rođen je glumac Hemfri Bogart, ikona film-noira i jedan od najčuvenijih glumaca u istoriji filma. Najpoznatije uloge ostavario u filmovima Malteški soko, Kazablanka, Imati-nemati, Blago Sijera Madre i Afrička kraljica, za koji je i dobio Oskara.

1914. U Prvom svjetskom ratu na Zapadnom frontu stupilo na snagu nezvanično Božićno primirje, kada su dvije grupe vojnika, britanskih i njemačkih, obustavile paljbu, izašle iz rovova i srele se na ničijoj zemlji.

1918. Rođen egipatski državnik Anvar el Sadat, predsjednik Egipta od oktobra 1970. do oktobra 1981, kad su ga na vojnoj paradi u Kairu ubili protivnici sklapanja mira sa Izraelom. Jedan od protagonista trojnog sporazuma SAD-Izrael-Egipat u Kejmp Dejvidu 1977. i dobitnik Nobelove nagrade za mir 1978j, koju je podijelio s premijerom Izraela Menahemom Beginom.

1926. Japanski regent, princ Hirohito, naslijedio presto Japana posle smrti oca cara Jošihita. Hirohito umro 1989.

1932. Britanski kralj Džordž V uputio prvi put božićnu poruku naciji preko radija.

1938. Umro češki pisac Karel Čapek, poznat po utopističkim romanima “Fabrika apsolutnog” i “Krakatit”, u kojima je predočio apsurdnost tehničke civilizacije. U delu “Razgovori s T.G. Masarikom” iznio filozofske i političke poglede čuvenog češkog političara i filozofa.

1941. Japanska armija u Drugom svjetskom ratu okupirala Hongkong poslije 17 dana opsade.

1942. Nijemci u Beogradu strijeljali srpskog kompozitora, dirigenta i muzikologa Vojislava Vučkovića. Bio profesor muzičke škole Stanković i dirigent Beogradske filharmonije, saradnik mnogih listova i časopisa, jedan od pokretača i glavnih urednika Nedeljnih informativnih novina.

1974. Ciklon gotovo uništio australijski grad Darvin.

1977. Umro engleski filmski glumac, scenarista, režiser i producent Čarli Čaplin, jedan od pionira kinematografije i najvećih umjetnika u istoriji filma. Svjetsku slavu stekao u SAD ulogom sentimentalnog klovna-lutalice u komedijama nijemog filma. Dobitnik Oskara za životno djelo 1972.

1979. Sovjetske trupe ušle u Avganistan, u prvoj vojnoj intervenciji SSSR-a van Varšavskog pakta, da bi podržale vladu Babraka Karmala. U ratu, iz kog se povukao poslije 10 godina, SSSR izgubio 27.000 vojnika.

1991. Mihail Gorbačov podnio ostavku na mjesto predsednika SSSR-a i predao dužnost Borisu Jeljcinu.

1997. Na Kubi prvi put poslije tri decenije javno proslavljen Božić. Predsjednik Fidel Kastro proglasio taj dan praznikom u čast pape, koji je u januaru 1998. posjetio Kubu.

2000. U požaru u jednoj diskoteci u kineskom gradu Liojangu život izgubilo 311 osoba.

2001. Više od 540 osoba poginulo u sukobima pobunjenika i vojske Burundija tokom zauzimanja pobunjeničkog utočišta u šumi Tenga, blizu prestonice Budžumbure.

2003. U pokušaju ubistva predsjednika Pakistana Perveza Mušarafa u Ravalpindiju najmanje 14 prolaznika poginulo, a 46 povrijeđeno.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender