19. 10. 2021.
Đorđević: Bez stranaca u reprezentaciji

Đorđević: Bez stranaca u reprezentaciji

Đorđević: Bez stranaca u reprezentaciji

Đorđević će na klupi Srbije biti dvije i po godine, do Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru.

“Svjestan sam težine posla i velike odgovornosti koju on nosi. Energija koja me je krasila je nemjerljiva, nju i entuzijazam želim da prenesem na igrače. Uz vašu pomoć, tu energiju želim da usmjerim i na cijelu košarkašku javnost”, kazao je Đorđević.

On je na funkciji selektora zamijenio Dušana Ivkovića, koji je napustio funkciju poslije Evropskog prvenstva u Sloveniji i osvajanja sedmog mjesta.

“Nismo više košarkaška sila, ali nam to ne oduzima pravo da to ponovo postanemo. Pitanje je da li smo svi spremni na dodatni rad i požrtvovanje kako bismo to ostvarili, da li su igrači spremni. Mislim da igrački sazrijevamo, svi su oni u pravim klubovima i u zemlji i u inostranstvu“.

Prethodnih godina aktuelno je igranje stranaca u reprezentativnim timovima, za time su posegle skoro sve susjedne zemlje. Đorđević je protiv stranaca u državnom timu Srbije.

“Prvi igrač kojem bih dao pasoš Srbije jeste Kajl Hajns, ali ja nisam za tu ideju da se strancima daje pasoš i da igraju za nacionalni tim“.

Novi selektor rekao je da još nije bio u kontaktu ni sa kim od igrača i dodao je:

“Treba ispoštovati formu, ne treba trčati pred rudu. Nismo još kompletirali stručni štab“.

Bolna tema u proteklim godinama bili su otkazi brojnih košarkaša, zbog koji Srbija najčešće nije bila u najjačem sastavu na velikim takmičenjima.

“Otkaze ćemo izbjeći puškom”, rekao je Đorđević uz osmijeh. “Šalim se, pokušaću ličnim primjerom i angažovanjem da smanjim broj otkaza, siguran sam da će biti i objektivnih, a nadam se da će onih drugih biti manje. Bez svih se može osim bez igrača, treba im posvetiti pažnju“.

“Lični cilj mi je da pobjedimo Španiju”

Đorđević je u karijeri igrao za Partizan, Armani, Fortitudo, Portland, Barselonu, Real Madrid i Skavolini. Sa reprezentacijom je osvojio tri zlatne i bronzanu medalju na Evropskim prvenstvima, zlato na Svjetskom prvenstvu i srebrnu olimpijsku medalju.

“Sa Dejanom Bodirogom sam razgovarao o formiranju tiela nalik stručnom savjetu, koji bi pomagao cijeloj našoj košarci. On ne bi bio brojan, maksimalno pet članova: Žeravica, Maljković, Ivković, Pešić i Obradović.

Sa svima smo razgovarali i svi su spremni da pomognu. Namjeravam da obavim što više razgovora sa igračima i našim trenerima. Spreman sam da stavim svoje lik i djelo u službu reprezentacije. Moj mali lični cilj je da pobijedimo reprezentaciju Španije. Drugi najveći cilj je praćenje igrača, njihove forme, građenje odnosa“, rekao je Đorđević.

Predsjednik KSS Dragan Đilas rekao je da ima apsolutno poverenje u novog selektora i njegovu harizmu.

“Imamo apsolutno povjerenje u Saleta i njegovu harizmu. Vjerujem da će igrači biti srećni zbog njega i da će on svoje znanje uspjeti da iskoristi za našu košarku. Saša će biti maksimalno posvećen radu u Savezu i vjerujem da će odlazak na utakmice u našoj zemlji biti praznik. Ne opterećujemo ga medaljama na SP, ali vjerujemo da u Ukrajini možemo na medalju. Cilj je plasman na OI, a potom i što bolji plasman u Brazilu“.

Potpredsjednik Saveza Dejan Bodiroga kazao je da dolazak Đorđevića predstavlja novi početak za srpsku košarku.

“Teško je predstavljati Sašu jer je on imao sjajnu karijeru i nevjerovatne uspjehe. Želimo da vratimo košarku tamo gdje joj je mjesto i gdje smo dugo bili. Potrebna nam je podrška svih. Glavni cilj nam je napad na medalju na Evropskom prvenstvu i plasman na OI“, javlja B92.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender