20. 10. 2021.
KUVANO VINO: Isprobajte recept Džejmija Olivera

KUVANO VINO: Isprobajte recept Džejmija Olivera

KUVANO VINO: Isprobajte recept Džejmija Olivera

Nema ničeg ljepšeg nego kada zimi i po hladnom vremenu, u toplini svoga doma, okupite sebi drage ljude i poslužite ih toplim napitkom. A ništa vas tako dobro neće zagrijati kao slatko kuvano vino. Ukoliko ste se oduvijek pitali kako pojedinim ljudima usjpeva da ga naprave tako ukusnim, Džejmi Oliver će vam odati tajnu. U pitanju su magični sastojci koji vinu daju posebnu aromu.

Šta vam je sve potrebno:

2 mandarine
1 limun
1 limeta
200 g šećera
6 karanfilića
1 štapić cimeta
3 lista lovora
1 štapić vanile
2 zvezdasta anisa
2 flaše crnog vina

Priprema:

Oljuštite mandarinu, limetu i limun i iseckajte ih na male komade. U veliki lonac stavite šećer i uz lagano miješanje pustite da se otapa na srednjoj temperaturi, potom dodajte koru citrusa, pa sve zalijte sokom mandarine. Dodajte karanfilić, štapić cimeta i lovor. Štapić vanile iscjedite uzdužno i dodajte ga u lonac, kratko promiješajte i prelijte vinom tek toliko da prekrije sve sastojke.

Ostavite na laganoj vatri da se smjesa kuva oko 5 minuta dok se šećer u potpunosti ne rastopi nakon čega ćete dobiti gusti sirup. Dobijeni sirup baza je za savršeno ukusno kuvano vino iz kojeg ostatak alkohola naknadno pomješan na ovaj način neće izlapiti.

Kada je vaš sirup poprimio kremastu strukturu, smanjite vatru i u lonac dodajte anis i nalijte ostatak vina. Lagano sve zagrijavajte oko pet minuta, pazeći da ne provri, potom vino natočite u čaše i poslužite.

Savjet:

Sastojke u receptu možete smanjiti ili dodati neke svoje omiljene u zavisnosti od ukusa koji preferirate. Najvažnije je da slijedite postupak pripreme sirupa koji je baza za savršeni ukus kuvanog vina.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender