16. 10. 2021.
Nova procedura u Kliničkom centru Banjaluka

Nova procedura u Kliničkom centru Banjaluka

Nova procedura u Kliničkom centru Banjaluka

Polučasovana intervencija protekla je bez komplikacija, a rađena je u lokalnoj anesteziji, saopšteno je iz Kliničkog centra Banjaluka.

Pacijent, kome je urađena intervencija, boluje od tumora pluća, a ima i suspektnu promjenu na pankreasu i metastatske depozite po jetri.

Perkutana iglena biopsija odrediće primarno porijeklo metastaza i promjene na pankreasu na osnovu čega će biti određeni najbolji hirurški i onkološki tretman pacijenta.

Pacijent je nakon intervencije zbrinut i njegovo stanje praćeno je u Klinici za abdominalnu hirurgiju. Poslije 24 časa otpušten je kući u dobrom opštem stanju.

Ovom procedurom značajno će biti smanjen rizik za pacijenta, jer je riječ o lokalnoj anesteziji jednim malim ubodom igle u kožu. Intervencija je bezbolna, a pacijent sutradan ide kući.

Iz Kliničkog centra napominju da su znatno smanjeni troškovi liječenja, kao i boravak pacijenata u bolnici.

Intervencija će se izvoditi kao standardna procedura u Zavodu za radiologiju Kliničkog centra Banjaluka. To je minimalno invazivna intervencija koja je u svijetu najsavremenija procedura za uzimanje uzoraka tkiva.

Proceduru je uradila interventni radiolog Vanja Soprenić, uz pomoć radiološkog tehničara Miće Šarića, medicinske sestre LJubice Latinović, inženjera Nebojše Vulina i načelnika Zavoda za radiologiju Kliničkog centra Banjaluka Saše Vujnovića.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender